ÁNIZS - Pimpinella anisum

Apiaceae/Ernyősök családja
Egyéb elnevezései: bécsi kömény, ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs,
- Römischer Fenchel. Anis

A Közel-Keleten őshonos ánizs egynyári, lágy szárú növény. Elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik. Felálló szárán elhelyezkedő alsó levelei kerekdedek, ép szélűek és szeldeltek, a felsők sallangosak. Fehér virágaiból apró, zöldesszürke ikerkaszat-termés képződik, amelynek illata kellemes, íze bársonyosan édes. 

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A termést hasznosítják, amelyet a júliusi, augusztusi virágzást követően gyűjtenek be. Szárítás után fénytől és nedvességtől védett helyen kell tartani, hogy ne veszítsen hatóanyagaiból Az ánizs termésében lévő illóolajról azt tartják, hogy elősegíti az emésztést. A vízgőzdesztillálással nyert illóolajat főleg erősen hígított állapotban használják fel. Többféle gyógy- és élelmiszer-ipari készítmény, valamint alkoholtartalmú vagy alkoholmentes ital ízesítésére szolgál. Szárított termését teaforrázatként is használják.


HATÓANYAGA
Az ánizs termése poliszacharidokat, flavonoidokat és főként cisz-anetol izomerben gazdag (95%-ig) illóolajat (kb.2%) tartalmaz, amely elősegíti az emésztést. Az anetolnak ez a formája kevésbé mérgező, mint a transz-anetol, főként ha az előírt adagban alkalmazzák. Az ánizs termésében ezentúl zsíros olaj és kolin is található.

Az ánizson kívül két másik növény is tartalmaz anetolban gazdag illóolajat: a közönséges édeskömény és a kínai csillagánizs. Az ánizs és az édeskömény illóolajának összetétele igen hasonló, a csillagánizsé viszont néhány összetevőben különbözik. A csillagánizs termése az illóolajon kívül gyantát, cserzőanyagot zsíros olajat és cukrot tartalmaz, az édesköményé fehérjét és zsíros olajat.

GYÓGYHATÁSA
Az ánizs termése serkenti a tejelválasztást a szülés után. Az állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy az anetol fokozza a bélfal izmainak összehúzódását, és elősegíti a légutakban a váladék termelését, valamint köptető hatása van. 

FELHASZNÁLÁSA
Az ánizs belsőleg görcsoldó és szélhajtó tulajdonságaiért javasolt, amelyek igen hatékonyak a különböző emésztési problémák - mint például felfúvódás, renyhe emésztés, böfögés és bélgázok - kezelésében. Köhögés esetén köptetőként hatásos. Az ánizst gyakran más, az emésztési problémáknál hatékony növényekkel (koriander, közönséges édeskömény, izsóp stb.) együtt alkalmazzák gyógyteák vagy ivóoldatok formájában.

FIGYELMEZTETÉS
Napjainkban az ánizsnak semmilyen mérgező hatása nem ismert. ugyanakkor fogyasztása az anetolra allergiás személyeknek nem ajánlott.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG - Felfúvódás, renyhe emésztés, böfögés, bélgázok, köhögés

Teaforrázat: 1 filteres tasakot tegyen 2 dl forrásban lévő vízbe, és 5 percig hagyja ázni. Napi adag: 1 csésze minden főétkezés után.
Por: 3 g (0,06 g illóolajnak megfelelő mennyiség) naponta.
Illóolaj: orvosi rendelvényre.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!
Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK