2012. március 6., kedd

MEZEI KATÁNG (Vad cikória) - Cichorium intíbus


Hatása bizonyított emésztési zavarok és étvágytalanság esetén.

A katángról úgy tartják, hogy segít visszaszerezni elveszített életerőnket. A népi hiedelemben egykor szerelmi varázsszernek tekintették. Lereszelt és megpirított gyökeréből pótkávé készül, levele az emésztőrendszerre nézve kedvező hatású: serkenti az emésztést, segítséget nyújt anyagcserezavarok esetén.

Egyéb elnevezései: Cikória, kávékatáng, napra néző, mezei kék liliom, bodács kóró, nagyapó füve (tótok)

Jellemzők: A katáng az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, akár 1 m-nél is magasabbra nőhet. Girbegurba, üreges szára szerteágazó. Rikítóan kék, olykor rózsaszín vagy fehér virágai egyenként hajtanak ki a levélhónaljakban, és szirmaikat naponta csupán néhány órára nyitják ki. Az egész növény keserű, tejszerű nedvet választ ki. A salátákhoz használt zöldes fehér cikória-fejeket sötét és langyos helyen történő gyökérhajtással nyerjük.
Előfordulás: A katáng Európa egész területén, továbbá Nyugat- és Közép-Ázsiában őshonos. Utak menti száraz talajon, szántóföldek mezsgyéjén, vasúti töltéseken, parlagföldeken fordul elő.
Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a hengeres gyökeret ősszel, míg magát a virágzó növényt júliusban gyűjtik be.

HATÓANYAGOK

A katáng emésztésserkentő hatású keserű anyagokat tartalmaz, ezen belül jelentős mennyiségű intibin glikozidot. Csersavakban, ásványi sókban szintén gazdag, egy kevés illóolaj is található benne. Gyökere bővelkedik az inulin nevű szénhidrátban, amelynek fogyasztása különösen cukorbetegek számára javasolt.


FELHASZNÁLÁS - ALKALMAZÁS

A katáng keserű anyagai összehúzó hatást fejtenek ki az emésztőrendszerben. Elégtelen epekiválasztás és májműködés esetén serkentik az étvágyat és az emésztést. A cikóriából készült teát a népi gyógyászat teltségérzet, felfúvódás és fejfájás ellen ajánlja. Magas inulin tartalma révén kiválóan alkalmazható immunerősítő terápiához, mivel támogatja a bélbaktériumok munkáját. ezenkívül bőrpanaszok kezelésére külsőleg és belsőleg is hatékony.


A cikória értékes zöldségnövény, amely évelő és erős, karószerű főgyökere van. Virágzata fészkes virágzat, amelyek kékek vagy kékesfehér színűek. A levelei tojásdad alakúak, esetenként lándzsásak. Őse a mezei katáng, amely az országban mindenhol tetten érhető gyomnövény, és ágas-bogas szárán kék, kerek virágok nyílnak.
A cikória nem túl tápanyagigényes, leginkább a közepesen kötött és a laza talajokat kedveli. Magját május-júniusban vetik. Már a görögök és rómaiak is ismerték a növényt.
Gyökerét pótkávé- és inulin gyártásra használják. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található.
Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik a cikóriát. Főidénye novembertől márciusig tart.

Miért jó?

Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.
Hogyan fogyasszuk?

A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.
A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is.

A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserű anyagot kioldjuk.

Tippek - tanácsok

Aki cikóriát szeretne termelni, tudnia kell, hogy magját május-júniusban érdemes vetni, és a sorok között mintegy 30-35 cm távolságot ajánlatos hagyni.

A gyökér október közepén szedhető.

Tápanyagigénye közepes, vízigénye nem nagy.

ÉRDEMES TUDNI

A katáng gyökere tovább eltartható, ha a begyűjtést követően alaposan megtisztítjuk. Ezután hosszában kettévágjuk, zsinórra fűzzük, majd szellős, sötét helyen felakasztjuk, amíg meg nem szárad.


A cikóriát kávéalapanyagként már a  XVII. század óta hasznosítják, mely termelésének fellendülése azokra a történelmi időkre tehető, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni az európai országokba.

Az egyik legbájosabb virágunk. Szinte mindenki ismeri a mezei katángot vagy katángkórót, régies nevén a nap után járófüvet, amit a fénykedvelő természete miatt kapott.


Az angolok szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.

Gyomos zöld részeken, útszélen mindenhol találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal. Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, majd egy évre rá akár másfél méteres magasságúra is nőhetnek hajtásai. A tányér alakú, kerek virágok több, kis nyelves virágból álló fészkek.


A mezei katángnak a gyökerében az ereje

A hajnali és a kora reggeli órákban nyílik. Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét. A mezei katáng gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert drog. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla, híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben. A napóleoni háborúk miatt a kávészállítmányok nem jutottak el Európába, így nagyon népszerű volt a kávépótlónak használt cikóriagyökér. Belgiumban a 19. században a burgonyatermés tönkremenetelekor sokakat a termesztett salátacikória hajtásai mentettek meg az éhhaláltól.

A termesztett változatok mára már elterjedtek szerte Európában. A vad fajból nemesített cikória szárított és pörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé. (A katáng latin neve Cichorium) A koffeintartalom csökkentése miatt gyakran keverik valódi kávékhoz. Nemesítésekor egyre húsosabb és fehérebb levelek kikísérletezésére törekszenek, amelyek már nem keserűek. Ilyen például az Észak - Olaszországból származó radicchio.

Cikóriasaláta - saját kertből 

Magját nyár elején vessük el, napfényes helyre. Rendszeresen öntözzük, kapáljuk és egyeljük. Az étkezésre alkalmas cikóriasaláta hajtatása októberben kezdődik. Szedjük fel a gyökereket, majd a körülbelül 4 cm átmérőjűeket kiválogatva állítsuk egy vödörbe. A gyökerek köré terítsünk nedves, homokos-földet, locsoljuk majd takarjuk le fekete fóliával. A gyökerek 2-3 hét alatt kihajtanak és friss, fehér rügyeket nevelnek, amik már étkezésre alkalmasak.Forrás: hazipatika.com
Forrás: edenkert.hu
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére