MASZLAGOS NADRAGULYA - Atropa belladonna

-MÉRGET TARTALMAZÓ NÖVÉNYEK-

Ebbe a csoportba tartozó drogok nem képezhetik az olvasó közvetlen érdeklődési tárgyát, mivel házi szerként nem alkalmazhatóak!
Ezek a növények avatatlan kézben az egészségi állapotba zavarokat idézhetnek elő.
Viszont, amikor az orvost belátása és lelkiismerete arra készteti, felhasználása gyakran elkerülhetetlen.

A legmérgezőbb növények sorába tartozik. Már egészen kis mennyiségben is hallucinációt és halált idézhet elő. Megfelelőképpen alkalmazva azonban erősen görcsoldó hatású, különösen a gyomor és a bélrendszer betegségei esetén. Az ókori Rómában a nők pupillatágításra használták - a növény elnevezése: a belladonna is erre utal.

Jellemzők: A burgonyafélék családjába tartozó maszlagos nadragulya cserjeszerű, lágy szárú évelő növény, amely mintegy 1,5 m magasra nő. Gyökere kb. 0,5 m mélyre hatol a talajban. A növény különös ismertetőjegye meggy nagyságú, sötétlila fényes termése, mely eleinte édeskés ízű, később azonban hányingert és viszkető, irritáló érzést vált ki. Levele kesernyés, szintén mérgező.

Előfordulás

A maszlagos nadragulya erdei tisztásokon, erőszéleken, utak mentén nő, elsősorban meszes talajon. Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában egyaránt gyakori növény. Gyógyászati célból már az egész világon termesztik. Hazánkban nyirkos lomb- és elegyes erdők lakója, leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg.

Hatásos bél-, epe- és vesegörcs, valamint asztma esetén.Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra elsősorban a növény termésének levéből előállított száraz kivonatot használják.

HATÓANYAGOK

A maszlagos nadragulya mindenekelőtt erősen mérgező alkaloidokat tartalmaz, amelyek serkentik a központi idegrendszert, továbbá oldják a simaizmok görcsét. A növény legfontosabb alkaloidja közé tartozik a szkopolamin, valamint a főként a termésben jelen lévő atropin. A nadragulya flavonoidokban szintén gazdag, mint ahogyan kumarinban és piridin-alkaloidokban is, ezen belül nikotinban, valamint cserzőanyagokban és természetes savakban.

ALKALMAZÁS

A különböző nadragulyakivonatok, főként az atropin hatékonyan csillapítja a bélben, az epében és a húgyutakban keletkező görcsöket és fájdalmakat. Az orvosok gyakran írnak fel nadragulyakivonatot hörghurut és idegfájdalom kezelésére. A szemészetben ugyancsak alkalmazzák.

FELHASZNÁLÁS

Vigyázat! - A maszlagos nadragulyát önállóan, orvosi ellenőrzés nélkül tilos alkalmazni. Felnőttek számára néhány, gyermekeknek akár egyetlen bogyó elfogyasztása is halálos lehet. 

A mérgezés első jeleként a pupillák jelentősen kitágulnak. A bőr száraz lesz és skarlátvörösre színeződik. A nyálkahártya szintén kiszárad, a könnytermelés mérséklődik. Hányás, fejfájás, fényérzékenység, görcsroham, hallucináció és dühkitörés alakulhat ki. Mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt! Elsősegélynyújtásként a mérgezett személyt hánytassuk meg: ujjunkkal gyakoroljunk nyomást a nyelvgyökre.

Homeopátia - A nadragulyából előállított Belladonna készítményt hirtelen kezdődő gyulladások, például láz és rohamszerű izzadás ellen javasolják, valamint a fej és a fül lüktető fájdalma esetén.

Gyári készítmények - minden, nadragulyából előállított készítmény, kivonat és gyógyszer kizárólag receptre kapható, és csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható!

ÉRDEMES TUDNI

Az ínycsiklandó kinézetű, de mérgező nadragulyabogyó fogyasztása különösen a gyermekekre nézve veszélyes. Erdei séták alkalmával mindig hívjuk fel erre a figyelmüket, kisgyermekek esetében ugyanis egyetlen bogyó elfogyasztása is halálos mérgezéshez vezethet.!


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK