2012. június 17., vasárnap

LÁNDZSÁS ÚTIFŰ - Plantago lanceolata

Csillapítja a köhögést, segít szájüregi és torokgyulladás esetén.

A lándzsás útifű (ahogy a nagy útifű is) évelő növény, gyakran nő réteken, mezőkön, utak mentén és legelőkön. Levelét már régtől fogva ajánlják zúzódásokra, csípésekre és ebekre, használták köhögés, emésztési problémák és húgyúti fertőzések esetén is. A lándzsás útifű baktériumölő tulajdonságait modern klinikai kutatások igazolták.Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra főleg szárított vagy friss levelét használják fel, amelyet a virágzási időszakban gyűjtenek (májusban és júniusban virágzik), és a közvetlenül a talajnál található részével együtt szedik le.HATÓANYAGOK

A lándzsás útifű iridoid glikozidokat (aukubin, katalpol) tartalmaz. Ezek különösen angy számban fordulnak elő a növény fiatal leveliben. Az aukubin bomlásterméke antibakteriális hatású. Nagy jelentősége van ezenkívül az irritációt enyhítő növényi nyáknak, valamint a nyálkahártyát védő flavonoidoknak. A növényben található egy kevés kovasav is, valamint cinket és káliumot tartalmazó ásványok és vitaminok.


FELHASZNÁLÁSA

A lándzsás útifüvet főleg légúti fertőzések enyhítésére használják, de szájüreg- és torokgyulladás esetén is alkalmazzák. Erősíti a szervezet ellenálló képességét. A népi gyógyászatban külsőleg is használják - gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a kötőhártya-gyulladás tüneteit és rovarcsípés utáni viszketést. Lándzsás útifűvel gyógyították korábban a petefészek gyulladást és a gyomorgörcsöket is. Néhány országban a lándzsás útifű leveleit a spenóthoz hasonlóan fogyasztják.

Forrázat - 2 kávéskanál lándzsás útifű levelet forrázzunk le 2, 5 dl vízzel, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés és megfázás esetén igyunk meg belőle naponta 3-4 csészével.

Tinktúra - a lándzsás útifű leveléből frissen préselt léből egy pohárnyi mennyiséghez öntsünk egy pohár alkoholt. Jól lezárt üvegben legalább egy hétig hagyjuk állni. Külsőleg rovarcsípés esetén, belsőleg köhögésre és gyomorpanaszokra alkalmazzuk.

Ital - Friss leveleket aprítsunk fel mixerben, vagy törjünk szét mozsárban, és a levét nyomjuk ki egy konyharuhán keresztül. A lé sebesülések esetén külsőleg alkalmazható.

Szirup - 100 g lándzsás útifű levelet tegyünk 1 dl vízbe, mixerben aprítsuk fel, adjunk hozzá 10 dkg cukrot, és főzzük néhány percig. Szűrjük le. Köhögés esetén együnk be egy evőkanállal, naponta többször.

Kész termékek - A gyógyszertárban kapható lándzsás útifű kivonatot tartalmazó szirup, drazsé és csepp, ezek általában köhögéscsillapító hatásúak. Szárított levelet is vehetünk, amely számos gyógynövénykeverék része.

ÉRDEMES TUDNI

A lándzsás útifű levelét legjobb a növény virágzásának kezdeti szakaszában leszedni. Ha túl lassan szárítjuk, megpirosodik - ez arra utal, hogy az értékes aukubin lebomlott.

FIGYELMEZTETÉS!
Az útifűfélék orvosi alkalmazásával kapcsolatban nincs ellenjavallat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére