2012. augusztus 22., szerda

Komló


Humulus lupulus.
Hopfen.

Évelő növény. A felső és alsó levelek épek, apró, merev szűröktől érdesek, karéjosak. A termős tobozok fürtösen állók, tojásdadok, vörhenyes színűek. A termés és az azt borító pálhák dús sárga mirigyűek.

Cserjés, erdős helyeken vadon fordul elő, azonkívül nagyban termesztik.
Hatóanyaga: lupulin, komlókeserűsav. A komló származékok KMnO4 oxidációjával valeriánsavvá alakulnak át.
Erélyes húgyhajtó. Nemi izgalom nyugtató. Ideges álmatlanság gyógyszere. A virágból készült meleg borogatás lágyító és fájdalom csillapító. Ideges és szapora szívműködésnél a pulzus gyorsaságát csökkenti. Macskagyökérrel együtt nyugodt alvást biztosít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére