Kukorica



Zea mays
Török vagy indiai búza, tengeri. - Mais, Türkischer, Weizen.

A kukoricát nálunk mindenki ismeri és minthogy mezőgazdasági érdek is fűződik hozzá, nagyban termesztik.
Hatóanyaga: zsíros olaj, keményítő, egy savszerű anyag stb.

Felhasználjuk a kukorica szakállt (bajuszt) (mayidis stygma) és a kukorica szemet (magot) (semen).

A kukorica bajusz (haj) (10 g 100 g vízre) kitűnő szer hólyagbántalomnál, hólyaggörcsnél, vesebajnál, amennyiben vizelethajtó és húgykőoldó hatású.
Kimutatott foszforsó tartalmánál fogva angolkórnál, hátgerinc fájásnál előnyösen használható. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt (hajat) rendszerint a kukorica szemmel együtt főzzük meg, néha még mákgubát is szoktak bele főzni és a szüredéket cukorral, vagy mézzel erősen ízesítik és forrón adják a betegnek.
Ha a drog nem eléggé száraz helyen volt elraktározva, elveszti húgyhajtó sajátságát és hashajtóvá válik.
Tinktúrája az amerikai gyógyszerkönyvben hivatalos.
A konzervgyártásban a nedvdús kukoricaszárból szirupot készítenek.
A fiatal kukoricaszár sós vízben kifőzve igen ízletes kompótot ad.
A kukoricából pálinkát és alkoholt is főznek.
Egyes vidékeken kukorica-lisztet készítenek belőle, sőt Olaszországban a belőle készült polenta és makaroni a búzalisztből készült kenyeret pótolja.


grillezett kukorica: izbolygo.hu

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK