2012. szeptember 22., szombat

KUTYABENGE - Frangula alnus


 Székrekedés esetén alkalmazható hashajtóként.

A kutyabenge kérge az egyik leggyakrabban használt növényi szer a szervezet megtisztítására. Magyar neve, illetve a régi népi lenevezések - ebfa, kutyafa, ebtövis - mind a faanyag értéktelenségére utalnak. Bogyóit kedvelik a madarak, fájából egykor a puskapor gyártásához alkalmas faszén készült.

Jellemzők: A bengefélék családjába tartozó, igen elterjedt kutyabenge 3-5 méter magasra is megnőhet. Kérgének, bár szinte teljesen szagtalan, elég kellemetlen, édeskés-kesernyés íze van. Frissen mérgező!
 
Előfordulás - A kutyabenge őshonos szinte egész Európában, de megtalálható északnyugat-Afrikában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Égererdőkben, nedves lombhullató erdőkben, lápos, mocsaras területeken, patakok partján nő. Magyarországon nem, de Európa egyes részein részlegesen védett növény.
Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célra csak a fiatal ágak kérgét használják, amelyet kora tavasszal gyűjtenek. Mivel mérgező enzimet tartalmaz, legalább egy évig szárítani kell.

A kéreg és a fiatal hajtások antracénszármazékokat tartalmaznak, amelyek hashajtó hatású anyagok.
A szárítást és a legalább egyéves tárolást követően felhasznált kutyabenge legfontosabb hatóanyaga a frangulin és a glüko-frangulin.A kutyabenge erős hashajtó tulajdonsága nem veszélytelen. Annak ellenére, hogy az egészségügyi hatóságok több figyelmeztető felhívást bocsátottak ki, az antracénszármazék alapú hashajtó készítmények jelentős részét továbbra is orvosi ellenőrzés nélkül fogyasztják. Sajnálatos, hogy e szerek továbbra is recept nélkül kaphatók.
A kutyabengéhez hasonló erős hatása van a tövises aloénak (Aloe ferox) és az indiai reumnak (Rheum emodii) is.

HATÓANYAGOK - GYÓGYHATÁSA

A megszárított kutyabengekéreg antrakinon-glikozidot, frangulint és gylüko-frangulint tartalmaz. ezek csak a szervezetbe jutva, az enzimek lebomlásának eredményeképpen alakulnak át tisztító antronokká. a kéreg további összetevői a cseranyagok, egy kis mennyiségű alkaloid, keserű anyagok és szaponinok.


A kutyabenge előírt adagban hashajtó és méregtelenítő hatású. Hashajtó tulajdonsága a víz és az elekrolitok felszívódásának, valamint a bélműködést serkentő hatásának köszönhető. Számos klinikai kísérlet igazolta a kutyabenge emberre kifejtett hatását, de leírták a hosszan tartó használatával járó kellemetlenségeket is.

FELHASZNÁLÁSA

A kutyabenge kérge hatásos hashajtó. Alkalmi fogyasztása nem irritálja a belek nyálkahártyáját, de huzamos használata igen. A kéregből készült főzet segíti a belek ürülését, de használják köszvény, reuma, bőrbetegségek, a máj- és az epehólyag problémáinak kezelésére is. Nem szabad alkalmazni bélelzáródás, súlyos bélgyulladás esetén, terhesség és szoptatás idején. Tizenkét év alatti gyermekek számára sem ajánlott.

A kutyabenge az alkalmankénti székrekedés tüneti kezelésére ajánlott, forrázat, por vagy gyógykészítmények formájában. A kereskedelemben gyakran más hashajtó hatású gyógynövényekkel együtt kapható. Az efféle társítás megengedett, de nem javallt.

FIGYELMEZTETÉS!

A kutyabenge jellegzetesen az a gyógynövény, amelyet csak óvatosan szabad használni. Mindenekelőtt tilos a friss és az ömlesztve árult kéreg alkalmazása! A kezelés hosszát is korlátozni kell (8-10 napnál ne legyen hosszabb), és közben kerülni kell a különféle hashajtók együttes használatát, mert különböző "hashajtóbetegségek" - vastagbé lirritáció, erős székrekedés, a bélmozgás renyhesége - alakulnak ki.
Végül, kerüljön mindenfajta túladagolást, amely súlyos állapotokat idézhet elő (szédülés, idegrendszeri görcsök stb.)

ALKALMAZÁSA
Főzet - Öntsünk le egy kanál szárított kérget 1,5 dl lobogva forró vízzel, és 10-15 perc múlva szűrjük le. Makacs székrekedés esetén igyunk meg reggel és este egy csésze frissen készített főzetet. Készíthetjük hideg vízzel is, akkor néhány órás áztatásra van szükség.  

Figyelem: az orvos tudta nélkül csak rövid ideig szabad alkalmazni.

Bor - Öntsünk le 20-30 gramm kutyabengekérget egy liter vörösborral, majd palackba töltve egy hétig hagyjuk állni, de időnként rázzuk fel. Az emésztés elősegítésére a főétkezések előtt igyunk belőle egy pohárral (0,5 dl).
Ne fogyasszuk egy hétnél tovább.

Tinktúra - A kéregből és szalicilsavas alkoholból készült tinktúrát hámlasztásra és pattanások elmulasztására is használhatjuk.

Kész termékek - A gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban kutyabengét természetes formájában vagy kész tablettaként lehet kapni. Megtalálható az enyhe hashajtó keverékekben is, például édesköménnyel, borsmentával, kamillával vegyítve, vagy az epehólyag betegségeihez ajánlott, anyagcserét élénkítő és vértisztító hatású keverékekben és készítményekben.

ÉRDEMES TUDNI

A kutyabenge késő nyáron érő, sötétlila, szinte fekete bogyóját könnyű összetéveszteni a fekete bodzával vagy más gyümölcsökkel (amíg érni nem kezd, apró vadmeggyre emlékeztet). Vigyázni kell vele, mert akár a kéreg, a gyümölcs is enyhén mérgező: erős, görcsös hasmenést és hányást okozhat.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére