KARDAMOM - Elettaria kardamum

A neve alapján lehetne távol-keleti fűszer, indiai mese vagy akár fűszerkereskedők csodakeveréke is. A kardamom legrégibb fűszereink egyike. Mindemellett igen szép szobanövény is.

Gyógynövény, amelyet mindenki szeret

Szakácsok és mézeskalácssütők, a gyógyszer- és likőripar, parfüm, és tömjéngyártók és természetesen a hobbikertészek: ők mindannyian kedvelik ezt a lágyszárú magasba törő  növényt.

A kardamom, régies nevén kardamon, kardamomi vagy kardamomum egy fűszernövény.
A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Nem tévesztendő össze a fekete kardamommal (Amomum subulatum).

Kalandos történet

A kardamom hosszú utat tett meg. A növényt Kalkuttából vitték el a Közel-Keletre, majd onnan a mediterrán országokon keresztül - ahol az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották - jutott el hozzánk.

A legjobb fajtát ma is Malabárból Elő-India délnyugati partvidékéről, szállítják és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják (már a szanszkrit írások is említik). A friss Malabár-cardamom aromája, formája és papagájzöld színe különleges.

A meleg, párás klímát kedveli, de a talaj nem lehet vizenyős. Tápanyagigényes. Lakásban is nevelhető, vegetatív és generatív módon is szaporítható.



Megjelenése


Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, zsírolajat, keményítőt, cukrot tartalmaz.

Lágyszárú, évelő növény. 2–3 méter magasra megnövő szárai csak a leveleket hordozzák; a külön növő virágos szár 30–50 centiméter hosszú.

A hüvelye háromszögletű, 15–20 milliméteres, igen vékony falú. Celláiban 10–20, egyenként 3–4 milliméter vastag mag van. A termés fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz; fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat (Kardamomi fructus) használjuk. Ezek szaga gyengén kámforos, aromás. Többféle illóolaj (eukaliptol, kámfor, limonén stb.) mellett cukrot, 20–40% keményítőt és mintegy 10% egyéb olajat tartalmaznak.

A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöldet Indiában kedvelik, a fehéret Észak-Európában, a fekete pedig Afrikában népszerű. Ha egészben tárolják, jól záródó üvegben, akkor a fehér és a zöld hüvelyek a végtelenségig elállnak. A fekete kardamom nem ugyanennek a termésnek más érettségű vagy máshogyan kikészített változata, hanem másik fajhoz (Amomum subulatum) tartozó növény termése, amely a zöld illetve fehér kardamomot nem helyettesítheti.

FELHASZNÁLÁSA

Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.

Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít. A termést teljesen kifejlett állapotában, de még zölden (az érés előtt) szedik le, és úgy szárítják.

Klasszikus felhasználói:
  • a Közép-Kelet országai (az arab világ),
  • a Közel-Kelet,
  • a skandináv országok,
  • a svédek az almapudingjukba teszik,
  • Norvégiában (darált) húsokat (hamburger, kolbász) ízesítenek vele.
  • Oroszország egyes vidékei,
  • Japán.
  • arab országokban nem múlhat el nap egy Gahwa „kotyvasztása” nélkül: ez a kávé az arab vendégszeretet nélkülözhetetlen eleme.
  • a világ többi részén főként curry-porok alkotóelemeként ismerjük.
A kozmetikai ipar is használ belőle valamennyit.

GYÓGYHATÁSA

Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó.


hu.wikipedia.com

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK