ARAB KÁVÉ - Coffe arabica

Egyéb Elnevezései: kávécserje, kávéfa

Az Etiópiában őshonos arab kávét több trópusi területen meghonosították. Az akár 10 m magasra is megnövő cserjének 10-15 cm hosszú, bőrszerű levelei vannak.
A levelek hónaljában kávé- és jázminillatú fehér virágok nyílnak. Zöld, éretten piros csonthéjas termése van, belsejében két bab alakú maggal.
A Coffea arabica, a C.canephora és a C.robusta fajtákat termesztik.

A magokat hasznosítják, amelyek természetes állapotban zöld színűek és szagtalanok. Szárítás után pörkölik, ekkor kapják jól ismert kávéillatukat. A koffein számos gyógykészítmény alapanyaga.




HATÓANYAGA

Természetes állapotban a szárazanyag-tartalmának 50%-a poliszacharid, fehérje és lipid. A kávé magjában 5% élénkítő hatású fenolsav (kolin-, koffein- és klorogénsav), valamint kis mennyiségben teobromin és teofillin található. Koffein-tartalma fajtától függően 0,6 és 3% között változik. A pörköléssel összetétele megváltozik, a poliszacharidokból oldható anyagok képződnek, megjelennek a pigmentek, és több száz összetevőből kialakul a kávé aromája.

Ha napi hat csésze kávénál rendszeresen többet fogyaszt (vagyis 300-600 mg koffeint), emelkedik a vérlemezkék homocisztein- és a vér koleszterinszintje - két fontos, szív- és érrendszeri kockázatot jelentő tényező. Az is bebizonyosodott, hogy nagyobb adagban (napi 800-1000 mg) a koffeinnek egyéb káros következményei is vannak a szív és az érrendszer egészséges működésére: például a magas vérnyomás és a vérlemezkék összetapadása.


GYÓGYHATÁSA

A kéregállomány és a központi idegrendszer serkentésével a koffein ébren tart, segíti a gondolkodást és csökkenti a fáradtságérzetet.
Azt is kimutatták, hogy serkenti a nyúltvelői légzőközpontokat. Növeli a szívritmust és a véráramlást, valamint az összehúzódások erősségét.
Fokozza a szervezet enerigafelhasználását (az alapanyagcsere növelésével).
Végül felerősíti az aszpirin fájdalomcsillapító hatását.
Külsőleg helyileg serkenti a lipolízist (a zsírok lebontását).
A kávé hatása azonban nem korlátozódik kizárólag a koffeinre:
egyéb összetevőinek is jótékony a hatása, például a trigonellin migrén ellen is hatékony lehet.


FELHASZNÁLÁSA

BELSŐLEG

A pörkölt kávé fogyasztása serkentőleg hat:
étvágy- és anyagcsere-fokozó, sőt izgatószer.
A nyers kávé víz- és epehajtó.
Hatásos a szabad gyökök ellen, amelyek túlzott elszaporodása gyakran a rák okozója.
A fogyókúrás étrend egyik kiegészítője.

KÜLSŐLEG

A koffeintartalmú krémek helyileg karcsúsító hatást fejtenek ki a felhalmozódott zsír lebontásával.


ALKALMAZÁSA

Jóllehet a kólakivonatot általában gyakrabban írják elő, mint a kávét, a fitoterápia esetenként kávé fogyasztását javasolja vízhajtóként és emésztésserkentő szerként.
Mivel a koffein fokozza a többi gyógyszer hatását, a koffeint tartalmazó krémek és karcsósítógélek annál hatékonyabbak. A legfeljebb hat hónapig tartó kúrát diéta is egészítse ki!

FIGYELMEZTETÉS
A kávé sportolóknak nem ajánlott: a többi koffeintartalmú italhoz hasonlóan, a doppingszerek litáján szerepel.
Terhes nők is kerüljék, mert a benne lévő teobromin kockázatot jelenthet a születendő gyermek egészségére nézve.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK