2013. január 16., szerda

BETYÁRKÓRÓ - Erigeron canadensis (Conyza canadensis)

Asteraceae/ Fészekvirágzatúak családja
 
Egyéb elnevezései: juhfarkkóró, küllőrojt, Ferenc-fű
Egyéves, mindenütt elterjedt gyomnövény. Szára 1 m magasra is megnő, hegyes szárlevelei lándzsásak, ép szélűek vagy fűrészesek, elálló szőrűek. Virágzata összetett, sokfészkű fürt. Május végétől október elejéig virágzik. Termése lapos, hosszúkás kaszat, hosszú fehér bóbitával.

FELHASZNÁLT RÉSZEI - A virágos föld feletti hajtásokat hasznosítják. A növény virágzása májusban kezdődik, a virágokat október elején gyűjtik be, majd fénytől védett helyen szárítják. Felhasználják forrázatként és folyékony vagy száraz kivonat, illetve por formájában (0,5% flavonoid-tartalommal)

HATÓANYAGA - A virágos föld feletti hajtások illóolajat tartalmaznak, amelynek összetevői - limonén és linalool - folytán kellemes, citromra és gyöngyvirágra emlékeztető illata van. A limonénnak illetve a linaloolnak köszönhető a növény gyulladásgátló tulajdonsága. Vannak benne továbbá cseranyagok, gyanták, flavonoidok és kolint is tartalmaz.
A betyárkórót 1650 táján hozták be Észak-Amerikából Európába, ahol annyira jól alkalmazkodott a körülményekhez, hogy napjainkban beborítja a parlagon hagyott földeket.

GYÓGYHATÁSA - Csersavanyagainak és a flavonoidoknak köszönhetően a betyárkóró hasmenésgátló és vizelethajtó hatású. Elősegíti a húgysav eltávolítását is. Illóolaja gyulladáscsökkentő és vérbőséget gátló.

FELHASZNÁLÁSA - A betyárkórót sikeresen alkalmazzák reumás fájdalmak ellen. Enyhíti a gyulladásos ízületi eredetű fájdalmakat, mint például a sokízületi gyulladást (poliarthritis) és az ízületi kopást (artózis). Húgysav-eltávolító tulajdonságával megelőzheti a köszvényes rohamot. Használják hasmenés kezelésére is.

FIGYELMEZTETÉS! - A betyárkórónak nem ismert semmiféle káros mellékhatása. Az ízületi kopás kezelésében hosszasan alkalmazható. Az állatoknál kólikás tüneteket okozhat.

A betyárkóró mindenütt megtalálható,
ahol a természetes 
vegetációt az ember elpusztította!
ALKALMAZÁS
BELSŐLEG
Reuma, ízületi kopás, köszvény
Teaforrázat: 20 g szárított növényt tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 3 csésze, étkezés után.

Főzet: 30 g szárított növényt tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 15 percig hagyja forrni. Napi adag: 3 csésze, étkezés után.

KAPSZULA ( 220 mg porított növény tartalmú, 0,5% flavonoid-tartalommal): naponta 3 alkalommal.
Kapszula (száraz kivonatú): átlagos adag, naponta 200-400 mg 1 pohár vízzel; 1-3 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére