CITROM - Citrus medica var. limonium

Rutaceae/Rutafélék családja

Egyéb elnevezése: cédrát

A 9-10 m magasra növő fa törzse egyenes, halványzöld, dúsan elágazó ágai tövisesek. Élénkzöld, fényes levelei oválisak, lándzsa alakúak. Virágszirmai fehérek, szélük rózsaszín. Finom illatú virágai végállásúak. Termése, a citrus, kicsúcsosodó bogyó. GYümölcshúsa igen savanyú. A gyümölcs vastag, rücskös héja jellegzetes halványsárga.

A citromlé C-vitamin-tartalma jobban hasznosul, mint az aszkorbinsav (szintetikus C-vitamin). Azonos adagolás (500 mg) esetén a C-vitamin-bevital 35%-kal hatékonyabb, mint a szintetikus készítményeknél, ami a citrom flavonoidjainak tulajdonítható.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A gyümölcsöt és a levleket hasznosítják. A gyógyászatban vagy az egész gyümölcsöt, vagy csak a héját vagy a magot használják fel. Az aromaterápia a termés héjából vagy a levelkből vízgőz-desztillációval kinyert illóolajat alkalmazza. A gyümölcsöket és a leveleket télen gyűjtik be. A citromfa egyébként megfelelő körülmények között egész évben virágzik és termést hoz.

HATÓANYAGA
A citromfa gyümölcse igen gazdag C-vitaminban. A citrom és levele sok flavonoidot tartalmaz, valamint karotinoidokat, amelyek a déli gyümölcsök színét adják. A citromban kumarinok is vannak. A gyümölcsből kivont illóolaj monoterpénekben és szeszkviterpénekben gazdag. Az illóolaj főleg limonént (80%), valamint citrálokat tartalmaz, ez utóbbiaknak köszönheti a citrom az illatát.

GYÓGYHATÁSA
A gyümölcs és a levelek flavonoidjai vérnyomáscsökkentő hatásúak és védik a hajszálereket. Allergiaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek. Kimutatták, hogy a citromlé renszeres fogyasztása (hasonlóan a narancs- és az ACTH-szintet a vérben (mindkettő természetes gyulladáscsökkentő anyag). Patkányoknál a gyümölcsök leve mérsékli a húgysav képződését. Az illóolajnak limonén- és citráltartalma miatt fertőzésgátló hatása van. 

FELHASZNÁLÁS
A citromlé rendszeres fogyasztása alapkezelésként szolgálhat agyér-elmeszesedés és a hajszálerek vagy visszerek bántalmai esetén. Meghűlés, influenza, torok- és ggaratgyulladás esetén, valamint emésztési zavaroknál megelőzésre és kezelésre ajánlott. A citromot gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt kiegészítő kezelésként alkalmazzák köszvény és reumás ízületi panaszok ellen.

FIGYELMEZTETÉS!
A citromban lévő citrálok (aldehidek) maró hatásúak lehetnek a bőrre, a kumarinok pedig fényérzékenységet idéhetnek elő.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg
Érelmeszesedés, visszér- és hajszálér-bántalmak
Alapkezelés: táplálkozás részeként a citromlé rendszeres fogyasztása.
Heveny állapot kezelése: 2 cl citromlevet keverjen el 5 cl meleg vízben, esetleg 1 gerezd zózott fokhagymával. Naponta 3 alkalommal.

Külsőleg
Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás
Öblögetés: 2 cl citromlevet keverjen el 2 cl meleg vízben; naponta 3-4 alkalommal.
Párásítás: a környező levegő illatosítása és fertőtlenítése.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK