BORSMENTA - Mentha piperita

EMÉSZTÉSI PANASZOKRA, FEJFÁJÁSRA, MEGFÁZÁS ESETÉN.


A borsmenta sokoldalú gyógynövény, amely számos mentafaj keresztezéséből jött létre. Nem termel magot, ezért kizárólag palántáról szaporítható. Első leírása 1696-ból, Angliából származik.

Jellemzők: Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény magassága eléri az 50-80 cm-t. erősen aromás illatú, íze először égető, később kellemesen hűsítő.

ELŐFORDULÁS
a gyógyászati célra hasznosított borsmenta kizárólag kertészeti termelésből származik. Vadon növő rokonaival gyakran találkozhatunk, de ezek jótékony hatása sokkal gyengébb.

Gyógyászati nyersanyag
Csak a borsmenta levelét és hajtásainak leveles csúcsát használják az orvoslásban és a gyógyszeriparban. Évente kétszer takarítják be, a növény virágzásának kezdetén: júliusban, valamint szeptember közepén.

HATÓANYAGOK

A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz illóolajat és csersavat, továbbá keserűanyagokat és flavonoidokat. fontos összetevője a mentol. Görcsoldó, összehúzó, kisebb mértékben nyugtató hatású, és enyhíti a felfúvódást.

ALKALMAZÁS

A borsmenta belsőleg alkalmazva szabályozza gyomor, a bélrendszer, a máj és az epehólyag működését. Jó szolgálatot tesz hasmenés, hányás vagy émelygés esetén. Nehezen emészthető ételek fogyasztása után elősegíti az epefolyadék termelődését és kiáramlását. A gyomornyálkahártya akut és krónikus gyulladása esetén fájdalomcsillapító hatású.
A belsőleg használt borsmentaolaj enyhíti az idegfájdalmat, a fejfájást, a migrént, valamint a szájüreg gyulladásait. Megfázáskor az illóolajjal történő inhalálás feloldja a légutakban letapadt sűrű váladékot. A borsmentát a terméseztgyógyászatban nyugtató hatása miatt ismerik el.

FELHASZNÁLÁS

Tea-Gyomorpanaszokra: 1 evőkanál szárított vagy 4-5 evőkanál friss borsmentalevelet forrázzunk le 2,5 dl lobogó vízzel, majd 10 perc elteltével szárjük le. Naponta 2-4 alkalommal igyunk meg belőle egy csészével.

Főzet-Meghűlés és torokfájás ellen: 10 evőkanál szárított mentalevelet forraljunk fel 1 liter vízben, ezután 10 percig hagyjuk ázni. A főzetet használjuk toroköblögetéshez, vagy öntsük a fürdővízbe.

Oldat-Teltségérzet ellen: mentacseppet a gyógyszertárban vehetünk. Meleg vízbe tegyünk 20-30 cseppet, és kortyolgatva fogyasszuk el. szájöblögetéshez tízszeres hígítást használjunk. Az oldat külsőleg alkalmazva enyhíti a viszketést.

Mentaolaj-Fejfájás és migrén ellen: a homlokunkat és a halántékunkat masszírozzuk be 3-4 csepp hígítatlan mentaolajjal. Megfázás esetén lobogva forró vízhez adjunk néhány csepp olajat és lélegezzük be.

ÉRDEMES TUDNI
Három év alatti gyerekeket nem ajánlott borsmentával kezelni. A növényben lévő mentol hatására ugyanis bizonyos feltételek között légszomj, oxigénhiány és izomgörcs alakulhat ki.

A borsmenta alkalmazásáról kérdezze orvosát, gyógyszerészét!

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK