KORIANDER - Fűszernövény

Coriandrum sativum


Étvágygerjesztő, hatásos emésztési problémák, illetve gyomorgörcs esetén

Az egyiptomiak már időszámításunk előtt ezer évvel is használták a koriandert. Az ókori Görögországban népszerű afrodiziákum volt: a fehérborba áztatott koriandermag állítólag növelte az ivarsejtek számát. A Földközi-tenger medencéjéből származó koriandert ma már szinte az egész világon termesztik. A növény nyaranta fehéres vagy rózsaszínes virágot hoz, amelyből borsszemnyi üreges termés fejlődik ki. Friss zöldjének kellemetlen illata miatt "poloskakapornak" is hívják. 
Az érett, megszárított koriandermag azonban kellemes, édeskés-fűszeres aromájú. 
A korianderlevelet és -magot leginkább a délkelet-ázsiai konyha használja. A növény magja alapvető összetevője az ebben a régióban igen népszerű fűszerkeverékeknek: a currynek, amit főleg a szárnyasból, sertésből, bárányból készült húsételekhez használnak, de ezzel ízesítik a zöldségeket és a rizst is.

KORIANDER A KELLEMETLEN SZÁJSZAG ELLEN

A koriandert az orvoslásban különböző gyógyszerkészítményekhez és teákhoz is adják, hogy javítsa az illatukat. Itt különösen fontos, hogy kizárólag érett magvakat használjanak, mivel ezek csak a szárítási folyamat után nyerik el kellemes, fűszeres aromájukat. Az éretlen termésnek még szárítás után is rossz a szaga. A koriandermag már az ókori Palesztinában is hasznos eszköznek bizonyult a kellemetlen szájszag ellen. Elegendő egy percig rágni néhány magot.


Gyógyító hatás: A koriandermagban található illóolajok étvágygerjesztők, segítik az emésztést és görcsoldó hatásúak. A népi gyógyászatban a növény fiatal hajtásait sebgyógyításra is használják. Külsőleg alkalmazva az illóolaj jó hatással van a reumára, az ízületi és idegfájdalmakra. Energetizáló tulajdonságának köszönhetően a koriander pszichikailag is segít szorongás és idegkimerültség esetén.

Gyógyhatású összetevők - A koriandertermés linaloolból, gerániolból, gereanilacetátból, borneolból, decil-aldehidből és fellandrénből álló illóolaajt tartalmaz. A magokban emellett található még csersav, C-vitamin, fehérje, olaj, gamma-szitoszterol és umbeliferon is.

Korianderfőzet puffadás ellen - Törjünk össze 2 kávéskanál koriandermagot, öntsük fel 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig, hogy leülepedjen. Igyunk meg egy csésze ízesítetlen főzetet.



ÉRDEMES TUDNI

Migrénes rohamok enyhítésére igyunk naponta kétszer kissé édesített korianderteát: 1,5 evőkanál magot törjünk össze egy mozsárban, és öntsük fel 5 dl vízzel. forraljuk fel, és kis lángon főzzük kb. 10 percig. Fogyasztás előtt szűrjük le.

Korianderes mártogatós
  • 1 kávéskanál frissen őrölt korianderlevél
  • 200 g joghurt
  • csipetnyi zöld csilipaprika
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉS

1. A frissen felaprított korianderlevelet és a darált, zöld csilit összekeverjük a joghurttal.
2. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A savanykás mártogatós jól illik főt halhoz, nyers zöldséghez, de sültekre is lehet kenni.
  • Étvágytalanság ellen-Étvágytalanság ellen, illetve az emésztés javítására és a szervezet erősítésére használjunk korianderes fűszerolajat. Sikerrel alkalmazható főzéshez és saláták önteteként: 20 csepp korianderolajat keverjünk 200 ml olíva- vagy napraforgóolajba, és 3 hétre tegyük hűvös helyre, hogy átadja az ízét.
  • Szerelmi bájital-3 kávéskanál koriandermagot mozsárban törjünk össze, és öntsük fel egy liter vörösborral. Töltsük jól záródó edénybe, és egy hétre tegyük hűvös helyre. Rázzuk fel az edényt, azután szűrjük le az italt. Az így elkészített ital az ókor óta ismert, népszerű vágyserkentő (afrodiziákum).
KONYHAI TIPPEK
  • A koriander aromás fűszer, amely mézeskalácshoz és fűszeres teasüteményhez ugyanúgy illik, mint levesekhez, vadételekhez, kolbászhoz, salátákhoz.
  • Az érett magnak édes, enyhe, kissé fűszeres, kandírozott narancshéjra emlékeztető íze van. Ezért a koriandert sokszor keverik likőrökhöz és csokoládéhoz.
  • A legjobb minőségű koriander (Coriandrum sativum) Indiából származik. Különösen Ázsiában sok fajtája és változata ismert, hazánkban csak egy-két fajtáját termesztik.
  • Lehetőleg mindig egész magot vásároljunk, hiszen az őrölt korianderből már elpárolgott az illóolajok nagy része.
  • Mielőtt ledaráljuk vagy mozsárban megtörjük a koriandermagot, pirítsuk meg kissé egy száraz serpenyőben. Ettől intenzívebb íze lesz.
  • Kenyér, zsemle vagy sütemény sütéséhez használhatunk egész magvakat is. Karakteres, fűszeres ízt adnak az ételnek.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK