2013. április 1., hétfő

ROZMARING - Rosmarinus officinalis

Lamiaceae / Ajakosok családja

Egyéb elnevezései: szagos rozmaring, illatos rozmaring, rosmarin, anyósfű

A rozmaring évelő, örökzöld illatos cserje, amely 1 m magasra is megnőhet. Szára dúsan elágazik. Zöldesszürke levelei bőrneműek, széles tű alakúak. Virágai a levelek hónaljában képződnek, kétajkúak. Pártája halványkék, liláskék vagy fehér; áprilistól júniusig virágzik. Termése makkocska.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A virágzó hajtást és a leveleket hasznosítják, amelyeket a virágzás kezdetén gyűjtenek be, majd megszárítják. A levelek örökzöldek, ezért minden évszakban begyűjthetők. A rozmaringot forrázatként, vagy a belőle lepárlással, nyert illóolajként használják.

HATÓANYAGA

A rozmaring bioaktív alapanyagokban gazdag. Flavonoidokat (apigenint, luteolint és ezek glikozidjait) rozmaringsavat (2-3%), diterpenoid keserűanyagot (karnozolsav), valamint fitoszterolokat tartalmaz. Illóolajában (1-2,5%) cineol, kámfor, kamfén, verbenol és alfa-pinén található.

A növény immunserketnő tulajdonsága a máj és az epe működésére, továbbá a központi idegrendszerre van hatással. A gyógyszerkönyvekben hivatalos gyógynövényként tartják számon (magyar: Ph. Hg. VII.; oszták: ÖAB; német: DAB9). A rozmaringlevél frissen vagy szárítva kitűnő fűszer levelek, húsételek, mártások ízesítéséhez. Hosszan tartó, kellemes ilalta miatt szárítva ilaltos potpurrik készítéséhez is széles körben használják.


GYÓGYHATÁSA

A rozmaring összetevői (illóolaj, rozmaringsav, flavonoidok stb.) serkentőleg hatnak, különösen az epehólyag működésére. Emellett a növény májvédő hatású, elősegíti a májból történő mérgező anyagok eltávolítását. Vízhajtó, köptető és gyulladáscsillapító tulajdonsága is van. Görcsoldó hatású, így csillapítja az emésztőrendszeri görcsöket. Több polifenol vegyületének köszönhetően jelentős antioxidáns hatást fejt ki.

FELHASZNÁLÁSA

A rozmaring olyan emésztőrendszeri problémákban ajánlott,amelyek az epeelválasztás zavarával vannak kapcsolatban: emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés. Alkalmazható az orr-fül-gége okozta panaszoknál (influenza, hörghurut). Nagyfokú kimerültség esetén is ajánlott. Külsőleg reumatikus fájdalmak csillapítására és gyulladásgátlóként alkalmazzák.

FIGYELMEZTETÉS!

A rozmaring illóolajának használata gyermekeknek és terhes anyáknak nem ajánlott használata vetélést okozhat.
Magas vérnyomás betegségben ne alkalmazzuk, emeli a vérnyomást.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg

Emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés

Teaforrázat: 1 kávéskanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe és 10 percig hagyja állni; naponta 3 alkalommal 1-1 csésze, étkezés után.

Hörghurut, orr-fül-gége okozta panaszok

Teaforrázat: 2 kávéskanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe és 10 percig hagyja állni. Napi adag: 3 csésze.

KÜLSŐLEG

Reumatikus fájdalmak

Teaforrázat: 50 g-ot szárított tegyen 1 liter vízbe. Hagyja forrni 30 percig, majd tegye a fürdővízbe.
Dióolajban: 5%-os hígítással: a fájdalmas területeket dörzsölje be.

HA A TÜNETEK NEM MÚLNAK EL, FORDULJON ORVOSHOZ!

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a konyhai szárított rozmaring fűszer is alkalmas a tea elkészítéséhez?
    Válaszodat előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére