KÖMÉNY - Carum carvi

Hatásos puffadás és teltségérzet ellen.

A kömény a világ egyik legősibb fűszernövénye. A puffadás, a gyomor- és bélgörcsök gyógyításban szerzett érdemit már Nagy Károly, a frankok császára is dicsérte. Nem véletlen, hogy a köményt nemcsak gyógynövényként használják, hanem nehezen emészthető és puffasztó ételekhez, különösen a káposztához fűszerként is adják.

Jellemzők: A zellerfélék (ernyősvirágzatúak) családjába tartozó kétéves növény az első ében a talajon szétterülő tőlevélrózsát alkot, amelyből a következő évben 1 m magas szögletes (hosszában bordázott) szár hajt ki. A fehér vagy rózsaszínű virágzatból szürkésbarna, sarló alakú magok fejlődnek ki. A köménymag erős illatú, fűszeres ízű.

Előfordulás: A kömény nedves réteken és legelőkön vadon terem Közép- és Észak-Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában. Számos országban, különösen Hollandiában, Törökországban és Egyiptomban óriási ültetvényeken termesztik.

A növény hasznos részei - Gyógyászati célokra a kömény érett termést és a vízgőzös desztilláció útján előállított köményolajat használják.


Aktív összetevők - A köményolaj fő összetevője a puffadásgátló, görcsoldó, antibakteriális és parazitairtó karvon (65%). Ezenkívül a kömény termése olajos összetevőket, fehérjét és szénhidrátokat is tartalmaz.

Javallatok - A kömény serkenti a gyomornedv kiválasztását, és étvágygerjesztő hatású. Segít puffadás és teltségérzet esetén, enyhíti a gyomor-bélrendszer görcsös panaszait, valamint az idegi alapú gyomorbántalmakat. A fenti panaszokra a kömény főzetét csecsemőknek is adhatjuk. A külsőleg alkalmazott olaj javítja a szövetek helyi vérellátását. Segít izomfájdalom, reumás panaszok, puffadás és irritábilis bélszindróma (IBS) esetén. A természetgyógyászatban a köményt használják köhögés ellen, továbbá szoptató anyák tejtermelésének elősegítésére. Fűszerként alkalmazva segít a nehéz ételek megemésztésében.

ÉRDEMES TUDNI - A kömény szárított termése kb. másfél évig őrzi meg aromáját, de fontos, hogy sötét helyen tartsuk. A legjobb jól zárható, sötét üvegben tárolni.

ALKALMAZÁS

Köményfőzet - Törjünk össze 1-2 kávéskanál köménymagot (gyermekeknek elegendő 1 kávéskanál) közvetlenül felhasználás előtt,öntsük le 150 ml forró vízzel, és lefedve hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Puffadás és teltségérzet esetén igyunk egy pohárral étkezés előtt vagy után.  
Gyermekeknek: egy púpozott kávéskanál köménymagot forraljunk fel 1 liter tejben.
Köményolaj - emésztési zavarok esetén fogyasszunk 1-2 csepp olajat kockacukorra vagy péksüteményre cseppentve.

Bor - 30 g összezúzott köménymagot tegyünk 1 liter fehérborba, és hagyjuk állni öt napig, időnként megrázva az üveget. Öt nap elteltével a folyadékot szűrjük át vászon konyharuhán. Emésztési zavarok esetén étkezés után egy pohárral fogyasszunk belőle.

Tinktúra - 40 g zúzott köménymagra öntsünk 2 dl alkoholt (70%). 14 nap elteltével szűrjük le a folyadékot. Szükség esetén étkezés után fogyasszunk 20-25 cseppet langyos vízben elkeverve.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK