2013. szeptember 30., hétfő

CICKAFARK - Növény termesztés

-Növény termesztés-

Achillea millefolium

Virágos Szent János napján szedj kamillát, gyűjts gyógyfüvet, mert a házi füvek sokszor jobbak a patikaszereknél.

A cickafark gyógyító hatását már az ókorban ismerték. A növény tudományos elnevezése a legendás thesszáliai hősre, Akhilleuszre utal, aki cickafarkleveleket tett a véző sebekre, hogy megmentse a haláltól csatában megsebesült barátját. Számos hatóanyagának köszönhetően a cickafark nem csak vérzéscsillapításra használható. Segítségével különféle emésztőrendszeri panaszok szintén sikeresen kezelhetők. A cickafarktea serkenti az emésztőmirigyek munkáját, megszünteti a felfúvódást és a székrekedést, serkenti az étvágyat és a gyomorsavtermelést, de az emésztő- és a vizeletkiválasztó rendszer fájdalmas simaizomgörcseit is hatékonyan oldja. A cickafark enyhíti a menstruációs fájdalmakat, mérsékli az erős vérzést, szteroltartalma szabályozza a havi ciklust. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, enyhíti a visszértágulatot. Enyhén nyugtató és lazító hatású.

TALAJ/TERMESZTÉS
  • A cickafark a napos vagy félárnyékos helyet kedveli.
  • Könnyű és száraz, pangó talajvíztől mentes talajon jól fejlődik.
  • Ellenálló a faggyal és a kártevőkkel szemben.
A zsenge leveleket már kora tavasszal, míg az egész virágzó növényt június és szeptember között érdemes begyűjteni.
A cickafark jótékony tulajdonságát különféle módokon használták ki a régmúltban. Állítólag amikor járvány fenyegette a városokat, csomóba kötött cickafarkot akasztottak az ablakba és ajtóba, hogy a halálos kórt távol tartsák.Jellemzők: A cickafark az őszirózsafélék családjába tartozik. A természetben mezőkön, legelőkön fordul elő, időnként gyomnövényként a szántóföldeken is megjelenik. Jellegzetessé teszi júniustól őszig virágzó, leggyakrabban fehér színű ernyős virágzata. Tavasszal először a keskeny és szárnyasan összetett levelekből álló levélrózsa fejlődik ki. Ebből nő ki az erős, enyhén molyhos szár, együtt a kétszeresen vagy háromszorosan, szárnyasan összetett levelekkel.

GONDOZÁS
A meglehetősen igénytelen cickafark igen kevés törődést igényel, ennek ellenére ne ültessük nagyon nyírkos vagy teljesen sötét helyre. A tömör, agyagos talajt homok hozzáadásával lazítsuk fel.

Szedés

A fiatal hajtásokat a tavaszi időszakban gyűjtsük be azonnali fogyasztásra. Gyógyászati célra az alső levélrózsából szedett egész elvelek alkalmasak. A virágzó növényt 10 cm-rel a föld felettt metszik el, csomókba kötik, majd sötét és száraz helyen felfüggesztve szárítják, de száríthatjuk 30°C-os sütőben is. A friss növénnyel való érintkezést követően alaposan kezet kell mosni, a cickafark nedve ugyanis allergiát válthat ki, különösen abban az esetben, ha a bőrünket egyúttal napfény is éri.

ALKALMAZÁS
Tavaszi salátákat gazdagíthatunk a cickafark friss, zsenge hajtásaival. Tea készítéséhez 1 kávéskanál szárított cickafarkot öntsünk fel 2 dl forrásban lévő vízzel. Menstruációs fájdalom, étvágytalanság, valamint görccsel járó emésztési panaszok esetén naponta igyunk meg három csésze meleg cickafarkteát. Külsőleg, borogatás formájában alkalmazva kisebb horzsolásokat, könnyű sérüléseket kezelhetünk vele. A cickafark frissen préselt leve a forrázathoz hasonló jótékony hatást fejt ki, nyílt sebbel azonban nem érintkezhet. A cickafark szárított virágzatát felhasználják virágkompozícióhoz díszítőelemként.

ÉRDEMES TUDNI
Nyári virágcsokorba kötve szépen mutat a dekoratív cickafarkvirágzat. Vízzel töltött vázába téve sokáig megőrzi szépségét.

HOGYAN TERMESSZÜK?
A különféle cickafarkváltozatok magjai rendszerint kaphatók a keretészeti szaküzletekben, ahol időnként palántákat is kínálnak. Ne feledjük, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rózsaszín, piros és sárga virágú cickafarkváltozatoknak nincs góygyhatásuk, de csodás díszei lehetnek kertünkenk vagy virágcsokorainknak. A cickafark talajtakaró növényként sikeresen ültethető más fás szárú, évelő növények közé, valamint gyógynövénykertekbe.

VETÉS

1. Márciusban vagy áprilisban készítsünk elő egy speciális palántázófölddel teli tálat. A magokat ne szórjuk bele túl sűrűn, hogy a frissen kihajtó növényeknek elegendő hely jusson. A magokat csak finoman nyomkodjuk a talajba.
2. Közvetlenül vetés után óvatosan locsoljuk meg, a levegő hőmérsékletét pedig tartsuk 20°C-on.
3. A hajtások 2-3 hét múlva jelennek meg. Tegyük a tálat világos helyre, de közvetlen napfény semmiképpen ne érje.
4. Amikor a fiatal növények elérik az arasznyi magasságot, ültessük ki őket a szabadba. A magokat vethetjük közvetlenül a földbe is; erre a tavasz vagy az ősz a legmegfelelőbb.

SZAPORÍTÁS
A cickafark szaporítását gyökérosztással vagy a növény föld alatti hajtásainak segítségével végezhetjük. Gyökérosztás esetén a gyökeret ássuk ki, majd kb. 2 órára tegyük vízzel teli edénybe. Ezután éles késsel vágjuk 2-3 darabba. A gyökérdarabokat ültessük megfelelő helyre úgy, hogy egymástól elegendő távolságra legyenek. Ha hajtásról szaporítunk, ássuk ki a kb. 7 cm hosszúságú hajtásokat, és ültessük el őket új helyen.

Az aromás illatú cickafark (Achillea) előnyben részesíti a napos fekvésű területeket. Rendkívül kitartóak a jószagú cickafark (Achillea filipendula) fajtái, melyek ráadásul jó állóképességgel is rendelkeznek. A szokásos sárga virágú fajták helyett választhatjuk a pasztell-narancssárga ’Terracotta’-t, vagy a rózsaszín ’Pretty Bellinda’-t. Ültessünk mellé ibolyaszín ligeti zsályát (Salvia nemorosa) és sárga keskenylevelű szépecskét (Coreopsis), és olyan kombinációt kapunk, amely egész nyárom keresztül megszínesíti az ágyást. A zsályánál be kell segíteni egy kicsit, ha elvirágzott, vágjuk vissza egyharmad magasságig, mert csak így lesz hajlandó augusztustól másodjára is virágozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére