2013. szeptember 20., péntek

ZILIZ, orvosi - Althaea officinalis

Légúti megbetegedésekre: torokgyulladásra, köhögésre, légcsőhurutra.

Az orvosi ziliz gyógyító tulajdonságait már az ókorban és a középkorban is ismerték. A gyökérben található növényi nyálka az irritált nyálkahártya felületével érintkezve védőréteget hoz létre, mely enyhíti a légúti és emésztőrendszeri panaszokat.

Jellemzők: Az orvosi ziliz nagyjából 1,5 méter magasra megnövő, a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó növény. 3-5 karéjos leveleit és a szárát bársonyos szőr borítja. A rózsaszínes vagy fehér virágok a levélszárak tövéből nőnek ki. A ziliz szerteágazó gyökerének belseje szinte teljesen fehér, édeskés az illata, nyálkás a tapintása: a levelek is hasonló tulajdonságúak.

Előfordulás - A ziliz a földközi-tenger környékéről származik, azonban a földrajzi felfedezések korában elterjedt egész Európában, valamint Észak- és Dél-Amerikában. Magyarországon a síkságokon vadon nő, de termesztik is. A sós, nedves talajt, a folyóparti mezőket és árkokat, a tengerpartot kedveli.

A növény hasznos részei - Gyógyászati célra a ziliz friss vagy szárított leveleit és gyökerét alkalmazzák. A leveleket még a virágzás előtt le kell szedni, a gyökereket pedig ősszel, mivel akkor tartalmazzák a legtöbb nyálkavegyületet.

HATÓANYAGOK - A ziliz legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amelyek enyhítik a nyálkahártya irritációját. A szedés idejétől függően a levelek a 10 %-ot, a gyökerek pedig a 15%-ot is elérő mennyiségű különféle poliszacharidokból álló nyálkát tartalmaznak. A gyökerekben ezenkívül található még több mint 35% keményítő, 11% pektin, flavonoidok, fenolsav, szacharóz, kumarin, aszparagin.

Orvosi javallatok - A zilizt magas nyálkaanyag-tartalmának köszönhetően leginkább a szájüreg és torok nyálkahártyájának irritációja, gyulladása esetén, valamiféle ingerlés okozta köhögés és felső légúti hurut kezelésére használatos. Alkalmanként a gyomor nyálkahártyájának kisebb irritációjára vagy bélgyulladásra is alkalmazzák. A népi gyógyászatban külsőleg is használják a zilizt, bőrpír és enyhe leégés ellen. Nyílt sebre nem szabad felvinni.

ÉRDEMES TUDNI - A zilizben található nyálka késlelteti a többi hatóanyag felszívódását az emésztőrendszerből.

ALKALMAZÁS

Zilizkivonat - Öntsünk le egy teáskanál felaprított zilizgyökeret 1,5 dl hideg vízzel, és hagyjuk állni legalább másfél óráig, hogy kiázzon, közben időnként kevergessük meg. Végül szűrjük át teaszűrőn vagy sűrű vászonanyagon. Az enyhén felmelegített teát köhögés enyhítésére, légcsőhurut esetén igyuk, vagy naponta néhányszor gargalizáljunk vele. A teát mindig frissen készítsük el.

Szirup - A zilizszirup főleg gyermekeknél hatásos. Nem tartalmaz sem túl erős, sem allergiát kiváltó hatóanyagokat. Legegyszerűbb úgy elkészíteni, ha cukorral besűrítjük a gyökérből készült kivonatot.
Napi javasolt mennyisége 3-4-szer egy kávéskanál.

Borogatás - Bőrirritáció és -gyulladás kezelésére napi néhányszor tegyünk forró zilizteába mártott gézborogatást a beteg testrészre.

Előre gyártott készítmények - A ziliz különféle gyógynövénykeverékeknek, szirupoknak, szopogatótablettáknak az összetevője, melyeket a torok megbetegedéseire, illetve nyálkahártya irritációra szoktak szedni.





1 megjegyzés:

  1. Köszönet az információért, ezt nem(sem) ismertem, ki fogom próbálni!
    Üdv.

    VálaszTörlés

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére