ZÖLD TEA

Ázsiában évezredek óta isznak teanövényből (Camellia sinensis) készült főzetet, és nemcsak élvezetből, de gyógyító célzattal is: vérzéscsillapításra, sebgyógyításra és az emésztés javítására is használták. A teafüvet a fekete teával ellentétben nem erjesztik vagy oxidálják, hanem meghagyják szinte teljesen természetes állapotában.
A tea minőségétől és származási helyétől függően a leveleket begyűjtés után levegőn megszárítják, vagy a szárítást megelőzően rövid ideig gőzölik. Egyes fajtákat emellett néhány percig pörkölnek is. E folyamatok során a tealevél nemcsak zöld színét őrzi meg, de értékes vegyületeit is - ezeknek köszönhetően válik a zöld tea jótékony hatású aromás itallá. Hatóanyagai erősítik az immunrendszert, gátolják a fogszuvasodást, antibakteriális tulajdonságúak, segítenek megelőzni a magas vérnyomás, az érszűkület és a sejtburjánzás kialakulását. A zöld tea ezenkívül serkentő hatású, és javítja a koncentrációt.

A TEA ELKÉSZÍTÉSE - Egy csészéhez használjunk 2 g teafüvet, ami 1 csapott kiskanálnak felel meg. Öntsük fel lehetőleg lágy (alacsony ásványi anyag-tartalmú) és forró, de nem lobogó (kb. 70°C-os) vízzel, majd rövid ideig hagyjuk állni. 2-3 perces áztatás után könnyű, de élénkítő italt, 4-6 perc után erős és kevésbé élénkítő forrázatot kapunk.

Gyógyító hatás: A tealevél koffeint, csersavakat, illóolajokat, karotint, vitaminokat, mikroelemeket, valamint nyomelemeket: fluort, cinket és káliumot tartalmaz. A zöld tea csökkenti a vér cukor- és koleszterinszintjét, kedvezően hat a szív, a máj és a vérkeringés működésére. Védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású, a benne található csersavak pedig nyugtatóan hatnak a gyomorra és a nyombélre.

Koffein - A zöld tea lényeges összetevője az enyhén élénkítő hatású koffein - nem terheli meg a szívet és a keringést, de közvetlen hatást gyakorol az agyra és a központi idegrendszerre. Ilyen módon serkenti az agy anyagcseréjét, továbbá fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet.

Nyomelem: fluor - A zöld teában lévő fluor (fluorid formájában) rendkívüli jótékony hatású: erősíti a fogzománcot, illetve óvja a szuvasodástól. Naponta mindössze egy csésze zöld tea hatékony védelmet nyújt az iskoláskorú gyermekeknek a fogszuvasodás ellen.

ÉRDEMES TUDNI - A koffein túl nagy mennyiségben történő fogyasztása szorongáshoz és szívritmuszavarhoz vezethet. A zöld tea koffeintartalmát úgy csökkenthetjük, ha a forrázat elkészítése előtt a teafüvet leöntjük egy kevés vízzel, és fél perc után leszűrjük. A teát ezután a szokásos módon készítjük el.

FELHASZNÁLÁS


- Terhesség alatt - Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a szervezet hozzájusson minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a várandós nők fogyasszanak bancsa teát, ami kevesebb koffeint tartalmaz, mint az azonos területről származó szencsa.

- Változó korban - A menopauza idején megnő a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükséglete. A zöld tea mindennapos fogyasztása révén hozzájuthatunk ezekhez az értékes összetevőkhöz.

- Sportoláskor - A zöld tea hidegen fogyasztva remek szomjoltó. Élénkítő hatásának és magas hatóanyag-tartalmának köszönhetően javítja a szellemi és fizikai teljesítőképességet.

- Fogyókúra idején - A kalóriamentes zöld tea tökéletesen kiegészít minden fogyókúrát. Koleszterinszint-csökkentő tulajdonságának köszönhetően Kínában "zsírzabálóként" is emlegetik.

Rákmegelőzés - Japán tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a zöld tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megállíthatják a ráksejtek és a sejtburjánzásra hajlamos fekélyek kialakulását. Rákmegelőző hatású, ha naponta többször iszunk erősre főzött zöld teát.

NÉPSZERŰ ZÖLD TEÁK

JAPÁN 

Szencsa: Japánban a legkedveltebb teafajta. A betakarítás időpontjától függően különböző típusai léteznek.

Bancsa: Ez a koffeinszegényebb változata ránézésre a szencsa teára emlékeztet, de kevésbé keserű.

INDIA

Zöld Asszám: Az Asszámi-síkságról származik, amely a legkiterjedtebb teatermelő régió a világon. Az itteni teatermésnek csupán kis részéből készül zöld tea.

Zöld Darjeeling: A legismertebb fajta a híres teatermesztő térségből, ahol a teacserjék a Himalája déli lejtőin nőnek. Mivel csak minimális feldolgozáson esik át, nagyon egészséges.

KÍNA

Gunpowder: Jellegzetes kínai zöld te, melynek leveleiből puskasöréthez hasonló golyócskákat gyúrnak.

Lung Ching (ejtsd: longcsing): Smaragd-zöld árnyalatú főzet készül belőle. Friss és édeskés aromájáról ismert.



Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK