GYERMEKLÁNCFŰTEA

A gyermekláncfű -Taraxacum officinale az őszirózsafélék családjába tartozó, gyakori évelő növény, melyet pitypangnak, vagy helytelenül - a benne lévő tejnedv miatt - kutyatejnek is neveznek.

Gyógynövényként régóta számon tartják: gyökerét, szárát, leveleit egyaránt alkalmazzák a gyógyításban. A növényben lévő keserű anyag élénkítő hatású.

A gyermekláncfűtea elősegíti az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyulását. Serkenti a nyál, az epefolyadék és a gyomornedvek kiválasztását, és ezáltal javítja az összes emésztőszerv működését, aminek köszönhetően a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetből.
A gyermekláncfűből készített forrázat egyúttal csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Reumatikus panaszok esetén szintén rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele. Annak érdekében, hogy a tea hatékonysága ne csökkenjen, édesítés nélkül fogyasszuk.

FŐZET ELKÉSZÍTÉSE
Két kávéskanál szárított és felaprított gyermekláncfűszárat, -levelet és -gyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel, és főzzük kb. 5 percig. A teát ezután hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Minden reggel és este igyunk egy csészével, legalább 6-8 héten keresztül. A gyermekláncfű begyűjtését és szárítását magunk is végezhetjük. Olyan növényeket keressünk, amelyek a lehető legtávolabb helyezkednek el a forgalmas útvonalaktól.

Gyógyító hatás: A gyermekláncfű annak köszönheti jótékony tulajdonságait, hogy immunerősítő hatású keserű anyagokat, valamint csersavakat, enzimeket és nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen összetevő-kombináció tisztítja a vért, vizelethajtó hatású, gyorsítja az anyagcserét, serkenti az epekiválasztást, erősíti a gyomrot, csillapítja a reumatikus panaszokat.

A jobb emésztésért A gyermekláncfűteát nemcsak makacs máj- és epehólyagproblémák esetén, hanem emésztési zavarok ellen is alkalmazzák. Étkezést követően rendszeresen fogyasztva fokozza a gyomor, az epehólyag és a hasnyálmirigy kiválasztó működését. Zsíros ételek fogyasztásakor ez különösen fontos.

Tavaszi erősítő kúra Magas vitamintartalma, vizelethajtó és vértisztító, valamint általános immunerősítő hatása folytán a gyermekláncfű - a csalán mellett - semmiképpen sem hiányozhat a tavaszi erősítő kúra összetevői közül.

ÉRDEMES TUDNI - A növény minden része tejnedvet tartalmaz, amely hígítatlan formában a bőrre kenve elmulasztja a szemölcsöt (vagy népies nevén fökényt).  

Vigyázat! Gyerekeknek nem szabad közvetlen kapcsolatba kerülniük a gyermekláncfű tejnedvével.

FELHASZNÁLÁS

Gyermekek étvágyának javítására - A gyermekláncfűből készült tea hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek visszanyerjék étvágyukat. Mivel általában nem szeretik a keserű ízt, a teához keverjünk szárított gyümölcsdarabokat.

Vese- és epekő ellen - Megszabadulhatunk a kisebb vese- és epekövektől, ha az alábbi recept szerint járunk el:
2 kávéskanál gyermekláncfüvet és 1 kávéskanál csalánt öntsünk fel 5 dl vízzel. Kb. 10 perc múlva szűrjük le, majd hígítsuk fel úgy, hogy összesen 1 liternyi mennyiséget kapjunk, és igyuk meg fél órán belül. A műveletet addig ismételjük, amíg a vese- vagy epekő távozik a szervezetből. A későbbiekben hetente egyszer alkalmazhatjuk a kúrát, hogy megelőzzük az újabb kövek kialakulását. A terápia ideje alatt orvosi felügyeletre van szükség, mivel a kövek kiürítése igen fájdalmas lehet!

Reumára - Reumás panaszok esetén a gyermekláncfűtea eredményesen segíti elő a szervezet méregtelenítését. Gyógyító hatását borogatással növelhetjük. A forrázatba mártott tiszta vászon konyharuhát helyezzük a fájó ízületre, majd takarjuk be törölközővel.

Cukorbetegségre
Magas inulin tartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják a gyermekláncfűteát, mivel nem befolyásolja a cukoranyagcserét.

Gyógyító teakeverékek

Epekiválasztásra
-25 g gyermekláncfűgyökér
-25 g gyermekláncfűszár és -levél
-15 g édesköménymag
-15 g mentalevél
-10 g vérehulló fecskefű
-10 g kutyabengekéreg
Más gyógynövényekkel keverve a gyermekláncfű fokozza az epekiválasztást, és megelőzi a puffadás kialakulását.

Emésztésre
-30 g gyermekláncfűgyökér
-30 g gyermekláncfűszár és -levél
-20 g csalánlevél
-20 g orvosi kecskeruta
Ez a keverék nemcsak az egész anyagcserét, de a veseműködést is serkenti. Elősegíti a folyadéktöbblet távozását a szervezetből.

Tisztításra
-20 g gyermekláncfűgyökér
-20 g gyermekláncfűszár és -levél
-20 g csalánlevél
-20 g csipkebogyó
A bőrtisztító és méregtelenítő tea csak akkor fejti ki hatását, ha több héten keresztül naponta fogyasztjuk.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK