2013. október 26., szombat

FŰSZERKERT, fillérekből - Növény termesztés

A fűszernövények legtöbbször szárított formában kerülnek a boltok polcaira, ám ebben a formában az ízük, aromájuk meg sem közelíti a friss fűszernövényét. Fűszerkertet fillérekből is elő állíthatunk, ha tavasszal elvetjük a magokat, majd ezekből nevelünk palántát végül pedig fűszernövényt.

A magokat ma már bármelyik nagyobb barkácsáruházban, mezőgazdasági boltban vagy az interneten is megvásárolhatjuk, és egy tasak mag ára 100-200 Ft között van, amelyből akár 10-20 tő fűszernövényt is termeszthetünk.
Gondoljunk csak bele, hogy mennyibe kerül egy tasak szárított fűszernövény a boltban és ehhez képest menyibe kerül megtermelni a kertünkbe a növényeket.

Két féle módon tudjuk elvetni a magokat, ültethetjük őket cserépbe, ládába vagy egy régi edénybe, így a teraszon vagy a konyhaablakban is nevelhetünk fűszernövényt, vagy áprilisban a szabadba is vethetjük a magokat. egy nagy cserép levendula, vagy rozmaring nem csak hasznos, de nagyon szép látványt is nyújt.

Ha van helyünk a lakásban vagy egy védett fedett erkélyen, a magokat már márciusban elvethetjük egy cserépbe és áprilisban a kifejlett erős palántákat ültethetjük el a fűszerkertben. Ha egy egész fűszerágyást szeretnénk a kertben kialakítani, jó, ha az egynyári és évelő növényeket külön ültetjük el, így tudni fogjuk, melyik marad meg jövőre is, és melyiket kell újra telepíteni.

A lakásban előnevelt magokat már márciusban elszórhatjuk, hiszen egy védett helyen áprilisra már palánták fejlődnek a magokból.

Attól függően, hogy milyen mennyiséget szeretnénk termeszteni, vásároljunk egy pár cserepet, ládát, netán egy szaporító ládát, majd a tenyészidő előtt 6-12 héttel vessük el a magokat. Töltsük meg a ládát laza palántaföld keverékkel, amely nincs összetömörödve és nincs benne nagy összeragadt rögök tucatjai, majd simítsuk el a tetejét. Fontos hogy a cserép vagy láda alja ki legyen lyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjuk távozni öntözéskort.

A magokat sorban egymás mellé kézzel szórjuk el, ha pedig cserépbe vetünk, egy cserépbe kb. 3-4 szem magot szórjuk a kisebbekből, és 1-2 szemet a nagyobbakból. Ezután szitáljunk egy újabb vékony réteg földet a magokra, majd egy kis lyukú öntözőkannával óvatosan locsoljuk be a földet. A lyukacsos szaporító tálcák mellé ma már kapható alsó tálca is, így csak vizet kell a láda alá önteni, így a lyukakon keresztül a víz felszívódik.

A ládát vagy cserepeket tegyük világos helyre ahol majd 8-10 órán keresztül éri a fény, vagy akár le is takarhatjuk egy üveglappal a tetejét, így biztosítva a párás meleg hőmérsékletet. A kikelt palántákat végül külön álló cserépbe vagy edénybe kell majd szétültetni, ha elérik a két leveles palánta kort, akár a szabadba is kiültethetjük őket.

Magvetés a kertbe. - Április elején, amikor a talaj már kellőképpen átmelegedett akár a szabadba, a fűszerágyásba is elszórhatjuk a magokat.

Itt is nagyon fontos, hogy az ágyást megfelelő módon felkészítsük, ássuk fel a talajt, majd gereblyézzük el, és minden nagyobb rögöt távolítsunk el vagy kézzel zúzzunk össze. A magokat itt is sorban kell elvetni majd, takarjuk be a sorokat földréteggel.

Jöhet az öntözés majd pár hét múlva, amikor a palánták kihajtanak, szedjünk ki minden második palántát, mert ha bent hagyjuk az összes növényt, ahogy növekednek, már nem férnek el egymástól a növények. Inkább legyen egy tő erős és dús fűszernövény, mint két gyenge!

Magról könnyedén termeszthetünk bazsalikomot, citromfüvet, kakukkfüvet, majoránnát, köményt, kaprot, körömvirágot, levendulát, petrezselymet, vagy rozmaringot.

Egy pár száz forintos tasakból egy egész fűszerkertet hozhatunk létre akár a kertben, akár a konyhában, vagy a teraszon.

Vetőmagot itt is rendelhetsz:  www.kertirt.hu/webshop/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére