2013. november 8., péntek

ANANÁSZ - Növény termesztés

Az ananászt nevetségesen egyszerű termeszteni, és a világ bármely részén megterem. Ez azért lehetséges, mert az ananász az egyik olyan trópusi gyümölcs, ami cserépben is nagyszerűen nő, ami azt jelenti, hogy akár bent is lehet nevelni.

Hogyan neveljük az ananászt?
Ha a megfelelő helyre ültetjük, akkor tulajdonképpen nincs is szüksége gondozásra. A gyümölcse finom, maga a növény szép, a virágai pedig látványosak, és ha van egy pár ananászunk... nos, az ananász nagyon gyorsan szaporodik, így, ha ananászt termesztünk, akkor előbb-utóbb egy rakás ananászunk lesz.

Az ananász termesztése egyszerű

Ha az alapokat jól csináljuk, akkor az ananász termesztése nagyon könnyű lesz.

Amit az ananászról tudni kell:

Az ananásznak nincs szüksége sok vízre. Erős levelei vannak, így nem veszít sok vizet párologtatás útján.
Az ananásznak nincs szüksége sok vagy jó minőségű talajra. A broméliafélék családjába tartozik, és akárcsak a többi broméliafélének, az ananásznak sincs nagy gyökérrendszere.
A víz és a tápanyag nagy részét a leveliken keresztül veszik magukhoz.
Szeretik az enyhén savas talajt, ami szinte mindegyik kertben megtalálható.
Az ananász még a forró éghajlatokon is teljes napfényben fejlődik jól, de félárnyékban is szépen növekszik.
Az ananász még a cserépben is szépen fejlődik.

Amit az ananászok nem szeretnek:
  • A vizenyős talajt
  • Ha megégetik a leveleiket koncentrált táppal
  • A fagyot
Az ananász ültetése

Többféleképpen is hozzá lehet kezdeni az ültetéshez. A legtöbb ember az üzletből megvásárolt ananász tetejét használja szaporításra. Ha ismerünk valakit, aki ananászt termeszt, akkor kérhetünk vagy vásárolhatunk tőle hajtásokat (kis növényeket, amelyeket az érett ananászról vesznek le).

Ne tegyük a kis hajtást egy pohár vízbe. Az talány, hogy az emberek többsége honnan veszi, hogy mindent egy pohár vízben kell gyökereztetni. Ennek semmi értelme, ennél már az is jobb, ha hagyjuk száradni egy-két napot, amíg elültetjük.

Ha a gyümölcs felső felét használjuk, figyeljünk rá, hogy ne legyen rajta hús, és az alsó leveleket is szedjük le róla. Ugyanez a helyzet a hajtással is, ha vannak rajta kicsi vagy halott levelek, szedjük le róla. Vájjunk egy kis gödröt a földbe vagy a cserépbe, és tegyük belé az ananászt.
Aztán fedjük be, és szilárdítsuk meg a talajt a tövénél, hogy egyenesen álljon, és hogy ne dőljön el.
Ha a talaj száraz öntözzük meg. Csak ennyi. Ezután már nőni is fog.

Mennyi térre van szüksége?
Magának a gyökérnek nincs szüksége sok helyre, de a növény nagyra megnő. Az ananászok levelei nagyon élesek, így olyan helyre ültessük, ahol nem fognak senkit zavarni. Ha van elég helyünk ajánlott csoportokba ültetni, vagy szegélyként egy felhajtó vagy egy ösvény mellé.
Úgy 30 cm távolságra ültessük őket egymástól, az egészséges egyedek várhatóan egy méter magasra és szélesre nőnek majd.

Mennyi vízre van szüksége?
Igazából nem számít. Ha olyan helyen élünk, ahol kevés víz van, csak annyit adjunk neki, amennyit nélkülözni tudunk. Az ananász nagyon kevés vizet igényel. Arra viszont figyelnünk kell, hogy tömör legyen a talajtakarás, hogy csökkentsük az elpárolgást, és az sem ártana, ha egy kis árnyékban nevelnénk.

Ez természetesen az éghajlattól függ, minél közelebb vagyunk a trópusi vagy szubtrópusi éghajlathoz, annál több árnyékot képes elviselni. Ha viszont olyan helyen élünk, ahol csak bent tudjuk tartani a tél során, akkor sok napra lesz szüksége a nyár folyamán.

Ha sok vizünk van az nagyszerű. Jó, ha a növény közepén a tőrózsában mindig van egy kis víz.
Ha a kelleténél több vizet adunk neki, az úgyis csak elfolyik (viszont prédába menne, úgyhogy ne öntözzük túl sokat). Fontos, hogy a felesleges víz el tudjon folyni, szóval ne próbáljunk mocsaras helyen ananászt nevelni.

Forrás anyag:
edenkert.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére