BÍBORKASVIRÁG-TEA

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikából származik. Európában kerti dísznövényként termesztik. Vadon szinte egyáltalán nem fordul elő. Virága nagyon jellegzetes, szirmokkal körülvett csöves virágzata (majd a termése is) a kaktuszra emlékeztet. Az amerikai indiánok számára fontos gyógynövény volt. Gyökerét és levelét összezúzták, a növényből készült pépet sebkezelésre használták. A modern gyógynövénytan a 20. század 50-es éveiben baktérium- és vírusölő hatóanyagot fedezett fel a kasvirágban. Bizonyított tény, hogy a kasvirág kiváló immunerősítő. A virágot és kivonatát manapság külsőleg alkalmazzák általában fertőzések, különösen influenza és megfázás esetén - hatóanyagai megelőzik a betegség kialakulását, illetve gyorsítják a gyógyulást. Külsőleg fagyásos sérülések, napégés, lassan gyógyuló sebek és különféle bőrbetegségek, például pikkelysömör kezelésére használják.

A TEA ELKÉSZÍTÉSE - Szórjunk egy bögrébe a kasvirág 1 kávéskanálnyi, gondosan felaprított gyökerét vagy virágát, és forrázzuk le. 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Igyunk meg naponta 2-3 csésze  forró teát kis kortyokban, az étkezések között. A tea keserű, de mézzel édesíthetjük. A frissen kiásott gyökér hatása sokkal erősebb, mint a szárított virágból készült forrázaté.

Gyógyító hatás: Illóolaja a poliszacharidok (összetett cukrok), az echinakozidé a z echinacein növelik az immunsejtek aktívítását és mennyiségét. Stimulálják a nyirokrendszert, és serkentik a szervezet sejtjei között egészséges kötőszövet képződését. Megnövekszik az interferonok, a vírusokkal és a rákos sejtekkel folytatott küzdelemben fontos szerepet játszó neurotranszmitterek koncentrációja is.

Limfociták és makrofágok
A szervezet ellenálló képességéért különféle, a vírus- és bakteriális fertőzések kialakulását megelőző sejtek felelnek. A kasvirág ezek közül a legfontosabbakat, a limfocitákat ösztönzi, melyek a kórokozókkal szemben antitesteket állítanak elő. Ezek az antitestek éveken keresztül "emlékeznek" a veszedelmes ellenségekre, és szabályozzák az immunválaszt. A makrofágok elpusztítják a kórokozókat, felfalják és lebontják őket.

A kasvirág és az antibiotikumok - A bíbor kasvirágból készült tea és kivonat semmilyen kölcsönhatást nem mutat a komoly betegségek esetén adott antibiotikumokkal, illetve a kemoterápiás szerekkel. Néhány orvos még javasolja is a kasvirág tartalmú szerek és a szintetikus gyógyszerek egyidejű szedését.

ÉRDEMES TUDNI - A bíbor kasvirág serkenti a sugárkezelés által elpusztított fehérvérsejtek újratermelődését, ezzel erősíti az immunrendszert.

FELHASZNÁLÁS

Megfázás esetén, vagy megelőző immunerősítőként - A kasvirágtea növeli a szervezet ellenálló képességét a torok és az orr fertőzései, valamint influenza esetén. A meghűléses szezon előtt megelőzésképpen tartsunk immunerősítő kúrát, naponta igyunk egy csésze kasvirágteát. Ha már felütötte a fejét a betegség, növeljük az elfogyasztott tea mennyiségét legalább napi 3 csészére.

Elősegíti a sebek és sérülések gyógyulását - Részfürdőhöz, lemosáshoz és borogatáshoz vagy lassan gyógyuló, elfertőződött sebek, valamint bőrbetegségek, például pikkelysömör és kiütések kezelésére használjunk erős kasvirág forrázatot. A borogatás és a fürdő hatásának erősítésére igyunk kasvirágteát.

Krónikus húgyúti fertőzésre - Rövid húgyvezetékük miatt a nők gyakran szenvednek krónikus húgyúti fertőzéstől, amely esetenként akár a vesékre is átterjedhet. A nagy mennyiségben fogyasztott kasvirág tea elpusztítja a kórokozókat, és a húgyúti nyálkahártyán védőréteget hoz létre. 2-3 héten keresztül igyunk naponta több csésze teát.

Nyirokcsomó-duzzanat esetén - A kasvirág serkenti a nyirokáramlást és regenerálja a megduzzadt nyirokcsomókat. Igyunk naponta 3-4 csésze teát.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

Pattanások ellen
40 g kasvirággyökér és virág
20 g kakukkfű
20 g körömvirág
20 g veronika
A pattanásokat kezelhetjük antibakteriális hatású gyógynövényekkel, amelyek serkentik az immunrendszert és tisztítják a vért. A forrázatot ihatjuk, de használhatjuk lemosáshoz és borogatáshoz is.

Lázzal járó influenzás fertőzésekre
40 g kasvirággyökér
20 g sédkender
20 g ezerjófű
20 g réti legyezőfű virága
Ezt a gyógyteát mézzel édesíthetjük. 1 kávéskanál keveréket forrázzunk le 2,5 dl vízzel. Csökkenti a lázat, de nem nyomja el. Erősíti az egész szervezetet.

Krónikus húgyúti fertőzés esetén
40 g kasvirággyökér és virág
20 g medveszőlőlevél
20 g aranyvessző
20 g mezei zsurló
Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le. A panaszok megszűnése után még három hétig igyuk a teát, hogy erősítsük ellenálló képességünket.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK