2013. november 7., csütörtök

FOKHAGYMA - Növény termesztés

Allium sativum

Csökkenti a vérnyomást, serkenti az emésztést.A fokhagyma a közép-ázsiai sztyeppékről származó, régóta termesztett haszonnövény. Már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták gyógy-, illetve fűszernövény gyanánt. Gyógyító hatása okán Nagy Károly rendeletének értelmében termesztették a Római Birodalom területén. A modern kori kutatások szintén alátámasztják a fokhagyma számos jótékony tulajdonságát: fertőzésgátló, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megelőzi a vörösvérsejtek összetapadását, véd a szabad gyökök káros hatásaitól.
Ugyancsak segítséget nyújt gyomor- és bélproblémák, valamint megfázásos megbetegedések esetén. Átható illata miatt a fokhagyma nem igazán kedvelt, ugyanis az ember minden pórusából kellemetlen fokhagymaszag párologhat még fogyasztása után egy nappal is. Semlegesíthetjük a szagát, ha fogyasztása után petrezselyemlevelet rágunk.

TELEPÍTÉS/TALAJ
  • Sok fényt és meleget igényel. Termesszük védett helyen.
  • Humuszos alaposan, de nem frissen trágyázott talajt igényel.
  • Csőszerű virágszára virágzás idején eléri az 1 métert.
A fokhagyma betakarítását szeptember-októberben végzik, amint a levelek sárgulni kezdenek.

Az ókorban tilos volt belépniük a szentélyekbe azoknak a hívőknek, akik előzőleg fokhagymát ettek. 
A középkorban a fokhagyma a hiedelem szerint védelmet nyújtott a boszorkányok és a rossz szellemek ellen. A népi babona úgy tartotta, hogy vámpírűzéshez is a fokhagyma a legjobb eszköz.Jellemzők: A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik. Kerekded főhagymát fejleszt, amely körül számos gerezd, vagyis oldalhagyma csoportosul. A fokhagymafejet borító héj a fehér és a lila különböző árnyalatait veszi fel. A főhagymából fejlődik ki az akár 1 méteres magasságot is elérő virágszár, amelynek csúcsán július-augusztusban gömb alakú virágzat képződik.

GONDOZÁS - A fokhagyma meglehetősen igénytelen növény, ráadásul szinte egyáltalán nem fenyegetik betegségek vagy kártevők. Tartósabb szárazság idején, nyáron öntözni kell, hogy a gerezdek megfelelőképpen növekedhessenek.


BETAKARÍTÁS ÉS TÁROLÁS - A fokhagymát szeptemberben érdemes betakarítani, amikor a levelei sárgulni kezdenek. Előbb kikapáljuk, majd a zöldségágyáson napos időben néhány napig száradni hagyjuk. Ezután csokorba kötjük, vagy mutatós fonatokat készítünk belőle, és felfüggesztve tároljuk száraz, jól szellőző, fagymentes helyen.

FELHASZNÁLÁS - A fokhagymát fűszer gyanánt nyersen vagy főtt ételekhez - levesek, mártások vagy húsos ételek készítéséhez - használják. a mediterrán és a balkáni konyha számos fogásának kölcsönöz jellegzetes aromát. A fokhagymát pácolhatjuk (marinálhatjuk), vagy tehetjük ecetbe, olajba is, amitől a folyadék erőteljes zamattal gazdagodik. Gyógyászati célokra mindenekelőtt belsőleg alkalmazzák, ritkábban külsőleg is. Belsőleg történő alkalmazását javasolják magas vérnyomás, érelmeszesedés és emésztőrendszeri panaszok esetén.

ÉRDEMES TUDNI - A növény szaporításához felhasználhatók a virág borítólevelén belül képződő, frissen kihajtott hagymácskák. Betakarításra kész, érett fokhagymafejek azonban csak a termesztés második évében fejlődnek ki.

HOGYAN TERMESSZÜK? - A fokhagyma a meleg éghajlatot kedveli, de nálunk is jól fejlődik. Próbáljuk ki a francia vagy a spanyol fokhagymát, amelyből hűvösebb éghajlatunkon is erős növény fejlődik, jókora gerezdekkel. Vegyes-kultúrás termesztés esetén ne neveljük káposztafélék vagy hüvelyesek (bab vagy borsó) közelében. Érdemes azonban sárgarépa közé ültetni, mivel elriasztja annak kártevőit. A fokhagyma közelségét jól tűri az uborka, a burgonya, a fejes saláta és a spenót.

SZABADFÖLDI TERMESZTÉS - Márciusban vagy áprilisban készítsük elő a zöldségágyást. Ássuk fel és egyengessük el a talajt. Készítsünk barázdákat egymástól 15-20 cm távolságban.
Dugjunk egy-egy gerezdet hegyével felfelé a barázdákba, 3-5 cm mélységbe. A gerezdek között hagyjunk 10-12 cm távolságot. 
A növény gyorsan kihajt. szárazság idején öntözzük rendszeresen, hogy a hagymák megfelelően fejlődjenek és beérjenek. Növekedését felgyorsíthatjuk, ha műanyag borítást helyezünk a növény fölé. Betakarításra legkorábban nyár végén kerülhet sor.
Melegebb klímájú régiókban ősszel is ültethetünk fokhagymát, ebben az esetben tavasszal szedhetjük fel.

SZAPORÍTÁS - Nem biztos, hogy minden kertészeti boltban beszerezhető fokhagymamag vagy dughagyma. Ezért, ha sikerül olyan fajtát találnunk, amelyik jól fejlődik a kertünkben, érdemes belőle félretenni minden betakarítás után a következő évi szaporításhoz elegendő mennyiséget.

A fokhagyma gyógyhatásairól itt olvashatsz>>>
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére