2013. november 6., szerda

HOMOKTÖVIS - Hippophae rhamnoides

Ezüstfafélék családja


Egyéb elnevezései: tengerparti homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis

Az 1,5-3 m magas, tüskés, kétlaki cserje lándzsa alakú levelei a fűzfáéra emlékeztetnek. Az Alpokban és az északi partokon találkozhatunk vele. Esetenként a talaj megkötése céljából ültetik. Magyarországon védett.

FELHASZNÁLT RÉSZEI - A termést hasznosítják, amely C-vitaminban igen gazdag, és mind a gyümölcshús, mind a mag olajtartalma kiemelkedően magas. Ha kifacsarják, friss gyümölcsléként vagy szörpként fogyasztható levet ad. A magból vagy a gyümölcshúsból kivont olajat a kozmetikai ipar használja.

HATÓANYAGA - A gyümölcs húsában nagy mennyiségű C-vitamin található: 100 g-ban 200-600 mg (tízszerannyi, mint a citromban). A gyümölcshús flavonoid- és béta-karotin-, valamint E-vitamin-forrás is, továbbá tartalmaz egy telitett és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag (a bőrre gyakorolt kedvező hatásáról ismert palmitinsavból, palmitoleinsavból és olajsavból álló) zsírosolajat is. Magjában többszörösen telítetlen zsírsavakban (linolénsav és alfa-linolénsav) és F-vitaminban gazdag zsírosolaj található.

A homoktövis tulajdonságait hosszú idő óta ismerik Közép-Ázsiában, ahol a növény őshonos, amint arról a VII. századi tibeti írások tanúskodnak. A homoktövis elsősorban a tibeti orvoslásban használt gyógynövény, de hagyományosan Kínában, Mongóliában és Oroszországban is alkalmazzák. Európa országaiban különböző mértékben hódított tért.

GYÓGYHATÁSA - A homoktövis érett termésének leve természetes vitamin-, elsősorban C-vitamin-forrás. A C-vitamin fontos szerepet játszik a fertőzésekekl szembeni ellenálló képeségben, a kollagénszintézisben és a vas felszívódásában. Ezenkívül antioxidáns, és az E-vitaminnal, a karotinnal, valamint az eezket kísérő flavonoidokkal együtt ermészetes, szinergekius antioxidáns együttest alkot, amely hozzájárul a szevezet szabad gyökök elleni védekezéséhez. Helyileg alkalmazva pedig a homoktövis olaja a bőr és a nyálkahártya működését szabályozza.

FELHASZNÁLÁSA - Természetes C-vitaminban való gazdagságának köszönhetően (három evőkanálnyi gyümölcslé fedezi a napi C-vitamin -szükségletet) a homoktövis levét a szervezet védekezőképességének erősítésére ajánlják átmeneti fáradtság vagy lbáadozás esetén. Megnövkedett vitaminszükséglet esetén például terhes nőknek, sportolóknak, dohányosoknak ajánlott. Olajának jótékony hatást tulajdonítanak a bőr kiszáradása esetén, valamint a sebgyógyulás elősegítésében. Igen hatékony a bőr ápolása és a szövetek regenerálása terén. 

FIGYELMEZTETÉS! - Estefelé kerülje a homoktövislé vagy a belőle készült szörp fogyasztását, mivel a C-vitamin enyhén serkentő hatású.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG
Fáradtság, lábadozás
Természetes gyümölcslé vagy szörp: 1-3 evőkanál naponta 1 pohár vízben.

KÜLSŐLEG
Bőr kiszáradása, sebgyógyulás 
A mag vagy a gyümölcshús olaja: naponta 1-2 alkalommal használja ah omoktövis olaját vagy az olajtartalmú gyógykészítményeket.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. A népgyógyászati tapasztalat és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat.
A homoktövis az utóbbi évek egyik újra felfedezett kultúrnövénye. Az eddig méltánytalanul mellőzött, ám igen tetszetős, hazánkban is honos cserje lédús, narancssárga, ritkábban citromszínű vagy vörös álbogyó termését fogyaszthatjuk. Intenzív kesernyés-savanykás ízét a dér hidege alakítja édeskéssé. Elsősorban gyümölcskészítmények, pl. dzsemek, befőttek, levek alapanyagaként bukkanhatunk rá, gyakran mézzel, gyümölcslevekkel kombinált, 'szelídített' formában.

A növény terméséből kitűnő, nagy biológiai értékű lé nyerhető, amely a jellegzetes aromát kialakító 2,4-6% cukron és 1- 2,4% szerves, elsősorban almasavon, valamint cseranyagokon kívül számos vitamint, ásványi anyagot és aminosavat is rejt.
A homoktövis termése jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint (150-316 mg%), karotint (10-15 mg%), B 1 - (0,016- 0,039 mg%), B 2 -vitamint (0,03- 0,056 mg%) és E-vitamint (0,8 mg%). Nem hagyható figyelmen kívül értékes kalcium-, magnézium- és cinktartalma sem. Az aminosavak csoportjából jelentősebb mértékben a cisztein és a fenil-alanin képviselteti magát.
A homoktövis terméshúsa továbbá 1-2%, magja pedig 12- 15%-ban hordoz zsíros olajat, amely érdekes módon más-más összetételt mutat. Míg a húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, addig a magban inkább linol- és linolénsavat találunk.

Az impozáns beltartalmi jellemzők számos előnyös fiziológiai hatást eredményeznek. Nagy antioxidáns - és flavonoidtartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganatprevencióban és a tumorellenes radioterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében. Jelentős C-vitamin tartalma révén hatékonyan támogathatja az immunrendszer működését. A növény magolajának baktericid hatást tulajdonítanak. A homoktövis olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, kozmetológiában, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére. Ősi házi roboráló patikaszer a homoktövis leveléből főzött tea.

A homoktövis termése a hosszú telű, zord vidékeken élő népek C-vitaminforrása. Ezért a skandináv államokban, Szibériában, Mongóliában, Kínában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, kompótnak, szörpnek, üdítőitalnak, lekvárnak, dzsemnek.
Áttekintve a fentieket, igazán kedvező kép alakítható ki a homok aranyaként méltatott homoktövisről. Érdemes kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságait kiaknázni és beilleszteni a kiegyensúlyozott táplálkozás alapanyagai közé.

A homoktövis termése a hosszú telű, zord vidékeken élő népek C-vitaminforrása. Ezért a skandináv államokban, Szibériában, Mongóliában, Kínában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, kompótnak, szörpnek, üdítőitalnak, lekvárnak, dzsemnek.

Források: 
http://www.ujdieta.hu - Új diéta - A magyar dietetikusok lapja 2003/4
http://www.vital.hu/
http://www.balintcseppek.hu


3 megjegyzés:

 1. De jó, hogy írtál róla! Az utóbbi időben többet foglalkoztunk ezzel a növénnyel. Tavaly óta már van a kertünkben is, remélhetőleg jövőre szüretelhetünk! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudod a napokban láttam egy gyönyörű bokrot, telis tele ezzel a narancssárga bogyóval, és kiváncsi voltam rá, hogy mi is ez, és meglepődve olvastam, hogy bizony igen sokhasznú gyógynövényünk!

   Törlés
 2. Ez így van. Én is csak kb. 2 éve ismerem (hogy néz ki, mi a haszna) Kíváncsi vagyok a sajátra jövőre! :-)

  VálaszTörlés

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére