LESTYÁN - Fűszernövények

Levisticum officinale


A lestyán a zellerfélék családjába tartozik, a mérsékelt égöv területén örvend népszerűségnek. A hiedelem szerint Perzsiából származó növény kedvező hatását már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték. A lestyán fogyasztását a középkori szerzetesek többek között köszvény, máj- és lépbetegségek, továbbá tüdőpanaszok és bélgörcs ellen javasolták.
A jótékony hatású növényt Bingeni Boldog Hildegard szintén alkalmazta, például nyirokcsomó-duzzanat, köhögés vagy menstruációs panaszok kezelésére. A népi hiedelem szerint a növény egyrészt bajelhárító hatású, másrészt szerelmi bájital készülhet belőle. Magját, levelét és gyökerét a természetgyógyászat vizelet- és szélhajtó, valamint köptetőszerként alkalmazza. Mindezeken felül a lestyánt széles körben használják fűszernövényként, amely nemcsak az ételek ízét gazdagítja, de megkönnyíti az emésztést is.

Epehólyagpanaszok enyhítésére - Az epehólyag működési zavara, böfögés és gyomorégés ellen hatékony segítséget nyújthat a lestyános tea. Öntsünk fel 2,5 dl (1 csésze) lobogva forró vízzel 1 kávéskanál lestyángyökeret (vagy 2 kávéskanál lestyánlevelet), 1 kávéskanál borsmentát és feleannyi köménymagot. Néhány percig hagyjuk állni. A főétkezések előtt negyedórával igyunk meg belőle egy csészével.



Gyógyító hatás: Görcsoldó tulajdonsága folytán a lestyán lazító és enyhén fájdalomcsillapító hatású. Serkenti az epehólyag működését. Segítséget nyújt gyomor- és bélpanaszok esetén:  javítja az emésztést, mérsékli a szélszorulást, továbbá serkenti az étvágyat. Vizelethajtó tulajdonsága ugyancsak igazolt. A köptető hatású lestyán a népi gyógyászat számos felső légúti megbetegedésre ajánlja.

HATÓANYAGOK - Jótékony (vizelethajtó, köptető vagy az emésztőrendszer működését szabályozó) hatását a lestyán a benne lévő illóolajnak köszönheti. A növény emellett szerves savakat, kumarint, cukrokat, gyantát és csersavakat tartalmaz, a levele pedig mindezeken kívül vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Vigyázat!
súlyos gyulladással járó vesebetegség esetén tilos a lestyángyökér alkalmazása. Terhesség alatt szintén tartózkodjunk a fogyasztásától.

ÉRDEMES TUDNI - Az erkélyen vagy teraszon nevelt egyetlen lestyán egész évre elegendő levelet hajt. Amennyiben a gyökerét is szeretnénk felhasználni, több példányra lesz szükségünk.

KONYHAI TIPPEK
jégkocka tartóba eltett fűszerek
  • A növény minden része tartalmazza a jellegzetes Vegeta-illatú és -ízű illóolajat. 
  • A lestyán főként levesekben és egytálételekben, valamint salátákban, mártásokban, zöldséges és húsos fogásokban érvényesül. Zöld fűszeres krémtúró és fűszervaj ízesítésére is használhatjuk. Húslevesek jellegzetes fűszere.
  • Fűszerezésre zsenge lestyánleveleket használnakFolpackba csomagolva vagy jégkockában télire is lefagyaszthatjuk.
  • A lestyánt csak mértékletesen használjukmivel rendkívül erőteljes aromája elnyomhatja az étel más ízeit.
  • A reszelt lestyángyökeret salátákhoz adhatjuk, vagy főtt zöldség gyanánt fogyaszthatjuk. Ajánlatos azonban meghámozni, mivel a külseje keserű.
  • A lestyánszárral ízesített borecet remek salátafűszer.
  • A szárított lestyán is alkalmas ételek fűszerezésére. Aromája ez esetben kevésbé meghatározó.
  • Lestyánból különféle fűszerkivonatok készülnek, úgymint Vegeta, leveskocka, valamint likőrök és gyógynövényes oldatok (szíverősítők).
Lestyános burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre
-3 szál lestyán
-600 g burgonya
-1 csomag leveszöldség
-7,5 dl húsleves
-fekete bors, só
  1. A lestyánt leöblítjük, a vizet lerázzuk róla. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A leveszöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, felaprítjuk.
  2. A húslevest felforraljuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a burgonyát, beledobunk 2 szál lestyánt. Fedő alatt közepes lángon 15 percig főzzük. A vizet szükség esetén pótoljuk.
  3. A megfőtt lestyánt kivesszük. A maradék lestyánlevelet felaprítjuk, és a levesbe szórjuk.
  4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A húgyutak átmosására - 2 csapott kávéskanál felaprított, szárított lestyángyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel. Melegítsük fel (de ne forraljuk), majd szűrjük le. fokozhatjuk a vizelet kiválasztását, ha naponta kétszer megiszunk 1 csésze lestyánfőzetet. A forrázat fogyasztása megelőző hatással lehet a vesekő és a vesehomok képződésére.

Emésztési problémákra - Gyomorégés és teltségérzet esetén az étkezések között naponta többször igyunk meg 1 csésze frissen elkészített lestyánfőzetet.





Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK