2013. november 8., péntek

MACSKAMENTA - Növény termesztés

Nepeta cataria

A macskamenta gyorsan fejlődik, kevés rovar támadja, szárazságban is ellenálló és könnyű gondozni. Lássuk, melyek ezek jellegzetes tulajdonságai!

Milyen növény a macskamenta?

A macskamenta (Nepeta cataria) a menta család tagja.
Gyorsan fejlődik, kevés rovar támadja és könnyű gondozni. Fogazott levelei között csoportosan helyezkednek el virágai. Kora nyáron jelennek meg, de a növény az egész évszak alatt folyamatosan virágzik.
Egyes változatai nagyon vonzóak a macskák számára, akár élő, akár szárított formájukban.
A levendulakék változat alkalmas olyan levendulafajták helyettesítésére a melegebb éghajlatú helyeken, amelyek nem kedvelik a nagy meleget.A macskamenta gondozása

  • Mérete: Fajtától függ, 25-35 cm magas; 30-33 cm szélességben bokrosodik.
  • Nyílik: Napos helyen / félig árnyékban.
  • Virágzási időszak: Kora nyáron és folyamatosan virágzik az egész évszak alatt.

A macskamenta illatos, szürkészöld levélzete finom, csipkeszerű. A virágai lehetnek fehérek, rózsaszínűek vagy levendulakékek és hosszú füzérvirágzatokban nyílnak.
A macskamenta hosszan elterpeszkedik és ez megfelelővé teszi arra, hogy kerítések és járdák mellé ültessék, habár csak néhány magasra növő változata van, mint a Six Hills Giant, amely inkább függőlegesen nyúlik el.


Hogyan ültessük a macskamentát?

A macskamentát hagyományosan a rózsák közé ültetik. Színei kiegészítik a rózsa virágainak színezetét és levélzete elrejti a rózsabokrok csúnya támasztékait. Ez a csodálatos növény alkalmas a falak szegélyezésére, ha pedig sétányok mellé ültetjük őket, enyhítik a tüskés növények látványát, akárcsak a nőszirom vagy a jukka. A pasztellkék, a rózsaszínnel és a sárgával társítva csodálatos látványt nyújt ugyanúgy, mint a sásliliom és a közönséges cickafark (Achillea) színei.

Ajánlott változatok

Nepeta nervosa ‘Felix' - tömör növény, élénk levendulakék virágai vannak. (30 cm magas x 60 cm széles)

Nepeta x ‘Six Hills Giant' - az egyik legmagasabbra növő macskamentafajta, levendulakék virágai vannak. (90 cm magas x 76 cm széles)

Nepeta subsessilis ‘Sweet Dreams' - rózsaszín virágú , vöröses színű levelekkel. Jobban kedveli a vizet, mint a macskamenta. (50 cm magas x 75 cm széles)

Nepeta racemosa ‘Walker's Low' - 20 cm-es levendulakék füzérvirágzatot hoz. 2007 évelő növénye lett (50 cm magas x 50 cm széles)

 Amit még tudni érdemes a macskamentáról

A macskamenta azok közé a növények közé tartozik, amelyek még akkor is szépen fejlődnek, ha nem foglalkoznak velük. A túl sok műtrágya csak vékony leveleinek növekedését segítené elő. A tápanyagokban kevésbé gazdag talaj és valamelyest szárazabb időjárási körülmények sem nehezítik a virágok és a lombozat együttes növekedését.

Egyes újabb macskamenta változatok meddőek, vagyis nem hoznak életképes magokat. Ez előnyös abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy nagyon elterjedjen, viszont akkor szaporítás céljából újabb palántákat kell vásárolnunk vagy szétültetéssel illetve dugványozással nyerhetünk új példányokat.

A legtöbb macskamenta újra nyit, ha az első virágzás után kicsit visszametszik. Egyes növények nem hoznak másodjára is virágot, de a levélzetük megújul és megtisztul a visszavágástól. Nem ajánlott szétválasztani a mentabokrot, de ha több növényt szeretnénk, akkor tavasszal válasszuk szét, mert ilyenkor kevésbé sínyli meg ezt a műveletet.

A macskamenta kártevői

A macskamenta igénytelen növény, a kártevőket is elriasztja erős illatával. Gondozása egyszerű.Forrás anyagedenkert.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére