2013. december 30., hétfő

FEKETE MUSTÁR - Brassica nigra

Fertőtlenítő hatású, serkenti a bőr vérkeringését és az emésztést.

Egyéb elnevezése: francia mustár

A fekete mustár magja színéről kapta a nevét. A benne lévő csípős mustárolajat régóta alkalmazzák székrekedésre, az őrölt mustármagot pedig reumás panaszok és gyulladás esetén használják fel a stimulációs terápiában.

Jellemzők: A káposztafélék családjába tartozik, kb. 1 méter magasra nő. Az erősen szerteágazó növény alső levelei szeldeltek, feljebb ép szélűek és lándzsásak. Sárga virágai fürtökbe rendeződnek.  1-2 cm hosszú hüvelyében feket, gömbölyő magok találhatók. Ízük eleinte enyhén savanykás, teljesen megérve rendkívül csípős.

Előfordulás - A msutár valószínűleg a Földközi-medencéből és a Kaukázusból származik. Észak-Afrikában, csaknem egész Európában és Ázsia nagy részén vadon terem. A világon mindenütt termesztik. Elvadult példányai útszéleken és mezőkön fordulnak elő.

A fekete mustár apró, sárga virágai tavasszal az árokpartok mentén virítanak.


FELHASZNÁLT RÉSZEI

A virágos hajtásvégeket és a magokat hasznosítják. A virágos hajtásvégeket májusban a teljes beérés előtt gyűjtik be, amikor a becő szalmaszínű lesz. Megszárítják, felaprítják, és a forrázatként használják. A júniustól szeptemberig begyűjtött magokat megszárítják és porítják. A fekete mustárlisztet borogatásnak használják.

HATÓANYAGA - A mag 30%-ig tartalmazhat gliceridekben, erukasavban, olaj- és linolénsavakban gazdag nem illó zsírosolajat. Glükozinolátokat, elsősorban a mag összetörésekor mikrozinázzal hidrolizálható szinigrint, valamint nyálkaanyagot is találunk benne.

A KATAPLAZMÁTÓL A FŰSZERIG - A megőrölt mustármagból készült mustárlisztet, amelyből a köhögést és hörghurutot enyhítő meleg borogatás készül, ugyanazokból a magokból nyerik, amelyek az étkezési célra készített dijoni mustár alapanyagául szolgálnak.

GYÓGYHATÁSA - A fekete mustár magjában lévő szinigrin külsőleg bőrizgató és vérkeringést fokozó tulajdonságú, erős vérbőséget, értágulatot is okozhat, ami helyileg javítja a keringést; gyulladás esetén csillapítja a fájdalmat. Belsőleg a mustár étvágygerjesztő, mivel fokozza a bélnedvelválasztást.


FELHASZNÁLÁSA - Belsőleg a fekete mustár kis adagban emésztésserkentőnek javallt étvágytalanság és emésztési nehézségek esetén. Külsőleg a fekete mustár alapú készítményeket borogatás formájában alkalmazzák hörghurut, reumás és ízületi fájdalmak, valamint influenzás megbetegedések esetén.

Borogatás - Légúti panaszok esetén keverjünk 2 marék mustárlisztből langyos víz hozzáadásával sűrű pépet. Kenjük egy törölközőre, és tegyük a mellkasunkra, amelyet előzőleg olívaolajjal kentünk be. 10-15 perc elteltével, vagy amikor a bőrünk égni kezd, vegyük le, és meleg vízzel alaposan öblítsük le.

Mustártapasz - Lumbágó, reuma és köszvény esetén az útmutatást pontosan betartva használjuk a mustártapaszt. A bőr már 5 perc múlva jóval melegebb lesz. legkésőbb 30 perc elteltével vegyük le a tapaszt. az ingerlő hatás még 1-2 napig fennmarad.

Homeopátia - A sinapis homeopátiás szert belsőleg használják szénanátha, meghűlés, garatgyulladás és gyomorégés kezelésére.

Készítmények - Reumás és idegi alapú izompanasz esetén alkalmazzunk gyógyszertárban kapható mustárolaj-tartalmú készítményeket. Szigorúan a csomagoláson található útmutató szerint használjuk!

ÉRDEMES TUDNI
A mustárolaj nagyon erős hatású szer, amely irritálja bőrt, égési sebet és szövetelhalást okozhat, ezért rendkívül óvatosan kell használni. Soha ne alkalmazzuk szájon át megfelelő hígítás nélkül.


FIGYELMEZTETÉS!

A túl magas koncentrációjú, vagy a bőrrel túl hosszú ideig érintkező borogatások túlérzékeny betegeknél erős fájdalmat, a bőrszövet visszafordíthatatlan roncsolódást, hólyagosodását, elhalását okozhatják. A mustárkészítmények súlyos keringési és érproblémák, elsősorban visszértágulat esetén szintén ellenjavalltak.
 
ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG - Emésztési nehézségek, étvágytalanság
Teaforrázat: 1 kávéskanál (1,5 g) virágos hajtásvéget tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 5 percig hagyja ázni, majd szűrje le. Napi adag: 3 csésze.

KÜLSŐLEG- Hörghurut, reumás és ízületi fájdalmak, influenzás megbetegedések
Meleg borogatás: 50 g friss fekete mustár lisztet és 200 g lenlisztet annyi langyos vízzel keverjen el, hogy vastag tésztát kapjon, majd tegye egy vászonba, és kb. 10 percre helyezze a mellkasra, hátra vagy egyéb fájó pontra. Gyermekeknél 3-5 percnél tovább ne alkalmazza!

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére