2013. december 6., péntek

NEMES MÁJVIRÁG - Anemone hepatica

Régen májpanaszok és emésztési zavarok esetén használták.


A kékeslila színű, jellegzetes virág kora tavasszal nyílik. A levelek formája, gyógyító célú felhasználása okán a növényt régi szakmunkákban "májfűnek" és "májgyógyítónak" is nevezték, de tudományos neve is a májra (hepar) utal. Háromkaréjú levelei miatt számos európai nyelvben a szentháromsághoz kapcsolták elnevezését.

Jellemzők: A boglárkafélék családjába tartozó kékeslila virágú növény kora tavasszal virágzik. Barnáspiros, keserű levele csípős és mérgező hatású, ingerlő anyagot tartalmaz. A vadon termő növény jelenleg védett. Szép virága miatt gyakran termesztik kertekben is.

Előfordulás A májvirág Európa és Észak-Amerika mérsékelt éghajlatú vidékein, valamint Közép- és Kelet-Ázsiában nő. Főleg lombhullató, ritkábban tűlevelű erdőkben található meg; a meszes és az agyagos talajt kedveli.


Gyógyászati alapanyag

Mivel megállapították, hogy a májvirág mérgező, manapság ritkábban gyűjtik. Régebben április végétől május végéig gyűjtik. Régebben április végétől május végéig gyűjtötték a levelét.

HATÓANYAGOK A növény egy mérgező glikozidot: ranunkulint tartalmaz, amely szárításkor és szétmorzsoláskor glükózra és a bőrt, valamint a nyálkahártyát irritáló protoanemoninra bomlik. Mivel ez az anyag nagyon keserű, mérgezés csak a legritkább esetben következik be. A májvirág leveliben emellett csersav, flavonoid, glikozid és antocián található.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT A népi gyógyászat csak ritkán használja a növényt májpanaszokra. Korábban epekő és epehomok, valamint a vese- és a húgyhólyag betegségei esetén ajánlották. A májvirágot külsőleg borogatásként alkalmazták sebek, kötőhártya gyulladás, fekély és kiütés esetén. A homeopátiában időnként a májban kialakult passzív vérbőség, illetve hörghurut ellen alkalmazzák.

FELHASZNÁLÁS

Tea - Epekő és májpanaszok ellen szárított májvirágból készült forrázatot használtak. A teát vérző fogíny esetén szájöblítésre, illetve nehezen gyógyuló sebek lemosására alkalmazták.

Tinktúra - A májvirágból készült tinktúrát szárított növényből és borpárlatból készítették. Úgy tartották , hogy segít májpanaszok, epehólyag- és vesebetegség esetén.

Bor - Emésztési zavarok ellen a növényt fehérborba keverve alkalmazták.

Homeopátia - Krónikus hörghurut hirtelen tünetei esetén,  valamint bizonyos májpanaszok ellen májvirágkivonatot tartalmazó homeopátiás szert szoktak alkalmazni - de csak homeopátiás szakemberrel való konzultáció után.

ÉRDEMES TUDNI

A májvirágot lehetőleg ne használjuk közvetlenül gyógyászati célból. Jelenleg csak a homeopátiában alkalmazzák.


1 megjegyzés:

  1. Ezt a növényt nagyon jól ismerem, sok van itt az Alpok erdeiben :-)

    VálaszTörlés

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére