2014. január 7., kedd

HAVASI SISAKVIRÁG - Aconitum napellus

Hatásos reuma és idegfájdalom esetén, de csak homeopátiás adagokban.

A havasi sisakvirág az Európában fellelhető egyik legmérgezőbb növény, ugyanakkor gyógynövény is. A régmúlt időkben a füvesemberek kivételes tulajdonságai miatt értékelték nagyra a sisakvirágot. Csak a homeopátia vívmányinak köszönhetően lehet kockázat nélkül kihasználni a növény fájdalom- és lázcsillapító hatását.

JELLEMZŐK
: A havasi sisakvirág a boglárkafélék családjába tartozik, feltűnő, rikító kék vagy sötétlila, sisak formájú virágai vannak. Ezek füzérvirágzatot alkotnak az egyenes szár tetején, amely akár 150 cm-es magasságot is elérheti. Leveleinek és gyökerének kellemetlen, erős illata van.

ELŐFORDULÁS - A havasi sisakvirág főleg Európa, Ázsia és Amerika legmagasabb hegyein található meg. Árnyékos területeken, nitrogénben gazdag hegyi réteken és patakok partján nő. Kertekben dísznövényként is tartják.


GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG - A gyógyszerek előállításához gyökerét és gyökérgumóit használják.

GYÓGYÍTÓ ÖSSZETEVŐK

A havasi sisakvirág az egyik legmérgezőbb a Magyarországon előforduló növények közül. Minden része különféle mérgező alkaloidokat tartalmaz, főleg akonitint és napelint, amelyek az idegrendszerre, a szívre és az izmokra hatnak. A növény a bőrrel érintkezve hólyagokat, ödémát okoz. Az akonitin mennyisége változó lehet az egyes növényekben, de halálos adagja 2-5 mg. Mérgezés esetén láz, hányás, görcsök, szédülés, fejfájás, bénulás lép fel, és hamar bekövetkezik a szívműködés vagy a légzés leállása.

JAVALLATOK - A népi gyógyászat mérgező volta miatt egyáltalán nem alkalmazza a havasi sisakvirágot, de méregként rendkívül népszerű volt. Magyarországon gyógyszerek vagy természetgyógyászati készítmények előállításához sem használják. 

Homeopátiás alkalmazása azonban jelentős. Kisebb adagokban a sisakvirág alkaloidjai fájdalomcsillapító hatásúak. A homeopátiás szert ezért reumatikus fájdalmak, köszvény, idegfájdalmak kezelésére alkalmazzák, külsőleg és belsőleg egyaránt.

ALKALMAZÁSA

Figyelem!

Mérgező tulajdonsága miatt a sisakvirág önállóan nem alkalmas a gyógyításra. A mérgezés jellemző tünetei az égő és csiklandozó érzés a szájüregben, a kéz- és lábujjakban, az ömlő verejték, a remegés -ezekhez a tünetekhez később émelygés, hasmenés, a fájdalomra való érzéketlenség és megnövekedett mennyiségű vizelet társul. Mérgezés esetén azonnal hívjunk orvost. Elősegélyként a torok ingerlésével vagy sós víz itatásával idézünk elő hányást.

Homeopátiás szerek 

Az Aconitumot a friss, virágzó növényből nyerik. Fertőzések, például megfázás és láz esetén segít, de szorongás ellen is hatásos. A betegség kezdeti szakaszában használjuk.

Gyári készítmények

Mivel könnyű túladagolni, a sisakvirágot sok országban kivonták a gyógyszeralapanyagok közül. 

ÉRDEMES TUDNIA havasi sisakvirág nagyon mérgező! A káros anyagok a bőrön keresztül is bejuthatnak a szervezetbe. Jobb, ha a gyermekek meg sem érintik a növényt. Ehető növények közelében nem szabad ültetni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére