SZEZÁMMAG - Fűszernövény-

Sesamum indicum


Az egynyári szezám valószínűleg Közép-Afrikából származik. A világ legrégebb óta termesztett olajos növényei közé tartozik. Az ókori Görögországban és Rómában gyakran termesztettek szezámot a konyhakertben. Népszerű ízesítőszere volt a kenyérféléknek. A szezámmagot a világ több részén is olyan szernek tekintik, amely energiát ad - a görög és a török gyalogos katonák gyakran vittek magukkal szezámmagot. A távol-keleti, valamint indiai gyógyító művészetben, az ájurvédában is gyakran felhasználják. Telítetlen zsírsavai hatásosak érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség ellen, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Magas kalcium-tartalma révén a szezám különösen fontos a gyermekek számára, akiknek kalciumpótlásra van szükségük a csontok növekedéséhez, valamint a csontritkulástól veszélyeztetett nők számára. A szezámmal ízesítenek mártásokat és leveseket, lehet adni házilag készült édességekhez és süteményekhez is. A szezámkrém (tahini) kenyérre kenve nagyon finom, a fekete szezámmal a szusit díszítik. A szezám egy keleti édesség: a halva fő alkotórésze.



SZEZÁMTEJ - 1 csésze szezámmagot kávéőrlőn daráljunk le (vagy mozsárban törjünk össze). Adjunk hozzá két csésze vizet, és habverővel vagy botmixerrel verjük addig, amíg tejszerűvé válik. Szűrjük le, és ízlésszerint édesítsük mézzel. Mivel a szezám értékes összetevői gyorsan oxidálódnak, a szezámtejet elkészítése után azonnal meg kell inni. Helyettesítheti atejet, és segíthet megfázás esetén.

Gyógyító hatás: A népi gyógyászat a szezámot a rehabilitációt elősegítő, valamint kímélően tisztító szerként tartja számon. Magja serkenti az étvágyat és az emésztést. Elősegíti a csontképződést, lassítja a csontritkulást, valamint a sejtek öregedési folyamatát.

HATÓANYAGA - A szezámmag csaknem 50%-át telítetlen zsírsavakat tartalmazó egészséges olajok teszik ki, ezért az egyik legfontosabb olajnövény. Értékesek a szezámban található szervessav-észterek is, valamint a rá jellemző antioxidánsok: a szezámol és a szezámolin. A magvakban protein, szénhidrát és élelmi rost is található. 100 g (kb. 7 evőkanál) hántolatlan szezámmag egy felnőtt ember csaknem egész napi kalciumadagját (kb. 1000 mg) biztosítja. Magja több vasat tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű hús vagy belsőség, de emellett sok niacint (B3-vitamin), E- és A-vitamint, magnéziumot, cinket és rezet is találunk benne.


ÉRDEMES TUDNI - A magas vérnyomástól, magas koleszterin-szinttől szenvedő, stroke és infarktus után lábadozó betegeknek gyakran kellene szezámmagot használniuk a konyhában. Magas telítetlenzsírsav-tartalma miatt jótékonyan hat a vérerekre. a legtartalmasabbak a frissen őrölt magvak.

SZEZÁMFÁNK - 6 személyre
- 20 dkg szezámmag
-  5 dkg lágy margarin
-  3 tojás
- 12 dkg nádcukor vagy méz
-   2 dl tej
- 60 dkg liszt
-  1 tasak sütőpor
-  olaj a sütéshez

1. A margarint a tojással és a cukorral simára keverjük, majd a tejet beleöntjük.
2. A lisztet átszitáljuk, a sütőporral elkeverjük. Apránként a tojásos masszába dolgozzuk, amíg sima tésztát kapunk.
3. A sütéshez az olajat 180°C-ra előmelegítjük.
4. A tésztából pingpong labda méretű golyókat formázunk, a szezámmagban megforgatjuk, majd bő olajban kisütjük.
5. A kész fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük. melegen, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

ÁJURVÉDIKUS FELHASZNÁLÁS - Naponta négyszer együnk meg egy púpozott kávéskanál, kevés cukorral elkevert őrölt szezámmagot. Enyhíti a menstruációs panaszokat, növeli a férfiak potenciáját. A szezámolajos masszázs eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat.

KONYHAI TIPPEK

-A boltokban kapható világos, aranyszínű és csaknem fekete szezámmag is. A sötét intenzívebb ízű, nincs keserű utóíze és a keleti konyha többre becsüli. A bioélelmiszereket árusító boltokban kapható hántolatlan szezámmag, amelynek magasabb a rosttartalma.
-A szezámmag csak száraz serpenyőben pirítva adja ki finom illatát. Sajnos pirítás közben számos értékes összetevő elvész, tehát gyógyászati célokra használjunk nyers szezámot.
-A pirított szezámmag dióízt ad a zöldséges, hal- és húsételeknek, valamint salátáknak. Megszórhatunk vele édes és sós süteményeket is. A pirított szezámmaggal készített müzli ideális reggeli gyermekeknek és fiataloknak az intenzív növekedés időszakában.
- A szezámvajként és -krémként is ismert tahini pépesített szezámmagból áll. Kapható bioboltokban, illetve keleti élelmiszereket forgalmazó üzletekben. A thinit lehet szendvicskrémként fogyasztani, vagy mártásként zöldségekhez, továbbá levest és szószt is készíthetünk belőle.
-Az enyhén diós utóízű szezámolaj értékes hozzávalója sok ételnek és salátának, sütésre azonban nem alkalmas, mivel 70°C fölött megváltoznak a tulajdonságai.



Megjegyzések

  1. a szezám növény levele is ehető

    VálaszTörlés
  2. Kedves Olvasó! A leveléről nem tudok, hogy fogyasztható lenne! Csak a magja! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK