2014. július 15., kedd

MÁLYVARÓZSA - Alcea rosea

Ezt a növényt kerti mályvának vagy festőmályvának is hívják, a kertbe csak mutatós virágai miatt ültették. Később fedezték fel, hogy bíbor színű virága nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem gyógyhatású is - enyhíti a légúti megbetegedésekkel járó panaszokat.

Hatásos hörghurut és torokirritáció esetén.

Jellemzők: A két- vagy háromnyári mályvarózsa a mályvafélék családjába tartozik. Kora nyáron hirtelen megnő, és elérheti a 2-3 méteres magasságot. A rózsaszíntől a bíborig terjedő árnyalatokban pompázik nagy, dekoratív virága, mely a levélhónaljban nő egyenként vagy laza virágfüzérekben. Átmérője 10 cm is lehet. Virágszirma nyálkás, kissé kesernyés ízű.

Előfordulás
Hazája valószínűleg a Balkán-félsziget és a Földközi-tenger medencéjének keleti része. A növény természetes környezetben ma már ritkán látható, csaknem mindenhol kerti dísznövényként ültetik. A könnyen gondozható, hálás mályvarózsa szereti a napfényt, különösebb talajigénye nincsen.Gyógyászati alapanyag
Gyógyászati célokra teljes, bíbor árnyalatú virágát, néha levelét és gyöktörzsét is felhasználják.

HATÓANYAGOK
A mályvarózsa gyógyhatása a magas nyálkatartalom miatt jelentős. A természetgyógyászat szempontjából fontos a csersav és a keserűanyagok, valamint az ásványi anyagok:
a kálium és a kalcium.
A mályvarózsa virágában lévő vörös festékanyag (antocián) antioxidáns hatású. Régebben a bor színezésére is felhasználták.

FELHASZNÁLÁS
Nyálkatartalmának köszönhetően a mályvarózsa a gyulladás csökkentő, köptető és meghűlés esetén nyugtató hatású szerek közé tartozik. A népi gyógyászat általában más köhögésre, hörghurutra és asztmára alkalmazott gyógynövényekkel együtt használja fel. A mályvarózsa forrázatból készített szájöblítő oldat csillapítja a szájüregi és a torokgyulladást, továbbá nedvesíti a dohányosok száraz, érdes torkát. Külsőleg alkalmazva a forrázat nyugtat minden bőrirritációt, például az akne által kiváltott bőrgyulladást is.


Forrázat - Szórjunk egy bögrébe 2 kávéskanál szárított, felaprított virágot, öntsünk rá langyos vizet, és melegítsük fel. Ezután 10 percig hagyjuk állni. Igyunk naponta 3 csészével. Hatásos megfázás, köhögés és hörghurut esetén. Mézzel édesíthetjük. A forrázat elkészítéséhez víz helyett használhatunk tejet is.

Gyógynövénykeverék - A gyomor- és a bélnyálkahártya gyengesége, valamint hasmenés esetén segít a mályvarózsa és a kamilla virágának és a vérontó pimpó gyöktörzsének keveréke. A forrázatot ne édesítsük.

Szájöblítő oldat - Szájüregi és torokgyulladás esetén készítsünk erős teát 2 evőkanál mályvarózsából és egy pohár vízből. Az öblögetéshez hígítatlanul használjuk a forrázatot.

Fürdővíz adalék - Ha a fürdővízhez mályvarózsa virágot adunk (egy maréknyit szórjunk a forró fürdővízbe), vagy a szárított virágból készült forrázatot, az nyugtatja és hidratálja a bőrt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére