CITROMFŰ - Növény termesztés

Melissa officinalis

Nyugtató, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, segít rovarcsípés esetén.

A citromfű Nyugat-Ázsiából származik. Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostoraikba a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben írta elő termesztését. Eleinte kolostorkertekben, később falusi kertekben is termesztették. A citromfű kellemes illata miatt, valamint gyógy- és fűszernövényként ma is értékes.

A citromfű forrázata csillapítja a szív- , a gyomor- és a bélpanaszokat, nyugtatja az idegeket, segít alvászavarok esetén. Gyógyászati célokra friss és szárított levelét használják fel. A citromfű nemcsak a kertben érzi jól magát, de sikerrel termeszthetjük az erkélyen is.TALAJ / TERMESZTÉS

- Kedveli a napos és szélárnyékos helyeket.

- A nedves, humuszos, laza talaj a megfelelő számára.

- A citromfű 30-90 cm magasra nő.

Leveleit virágzás előtt, májustól júniusig gyűjtik.

A citromfű 1611-ben a sarutlan kármeliták rendje  révén lett " világhírű". A szerzetesek titokzatos, csodás hatású gyógyító italt készítettek belőle, melyet számos betegségre használtak.

Jellemzők: A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény, szára négyszög keresztmetszetű, hosszú nyelű levelei enyhén bolyhosak. A levelek fonákján található kis mirigyek enyhén citromos illatú illóolajat tartalmaznak. Fehér vagy halvány rózsaszín virágai a levélhónaljakban nőnek.


HOGYAN TERMESSZÜK?

Magjait már februárban elvethetjük kisebb cserepekbe. A hőmérséklet ne legyen 20°C-nál magasabb. A csírázás öt hét után kezdődik.

- Palántázás

  1. A palántákat a tavasz első napjaiban ültessük ki, egymástól kb. 4 cm távolságban.
  2. Lehetőség szerint válasszunk napos és szélvédett helyet, ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves és tápanyagdús legyen.
  3. A növényt időnként műtrágyázzuk, a földet lazítsuk meg körülötte. Szárazság esetén reggel és este öntözzük meg.
- Gondozás

A citromfüvet termeszthetünk a kertben is. Szívós, nem túl igényes növény. Napos hely, enyhén meglazított talaj és némi trágya biztosít ideális feltételeket a növekedéséhez. A növény körül a talajt ne lazítsuk meg túl mélyen, mivel közvetlenül a felszín alatt található finom gyökereit könnyen megsérthetjük.

- Szaporítás

A Földközi-tenger mellékén, ahol a citromfű honos, természetes módon szaporodik. A kertben, erkély- vagy ablakládában nevelt növényt tőosztással szaporíthatjuk tavasszal. Legjobb a három-négy éves növényt szétültetni.

- Tőosztás
  1. Lazítsuk meg a talajt, és óvatosan vegyük ki a földből a növényt.
  2. Kézben tartva óvatosan vágjuk ketté a gyökerét. Ha szükséges, vághatjuk az ásóval is. Mindkét rész száraz és gyökeres növény legyen. A nagyobb töveket többfelé oszthatjuk, és újra elültethetjük.


- Begyűjtés és feldolgozás

Gyógyászati célokra a leveleket kevéssel virágzás előtt gyűjtik be, mivel ilyenkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat. A leveleket óvatosan kell szárítani, nem túl meleg helyiségben, nehogy elveszítsék finom, a citroméhoz hasonló aromájukat.

- Felhasználás

Friss levelei és hajtásai javítják az édes ételek, saláták, hal- és húsételek, valamint mártások és pácok ízét. Finom aromája üde, citromos ízt ad az ételeknek. A citromfüvet gyakran használják a kozmetikában. szárított leveleiből nyugtató, görcsoldó és szíverősítő teát készítenek. A fürdővízhez adott citromfű kivonatot hasonló célokra használhatjuk. A citromfűből tinktúrát, drazsékat és italokat is készítenek.

ÉRDEMES TUDNI

A citromfű télálló növény, de nem fagytűrő. Nyílt terepen a töveket avarral vagy szalmával kell befedni.
Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK