KAMILLAVIRÁG - Matricaria chamomilla

A kamilla a népi gyógyászat legnépszerűbb és leggyakrabban használt gyógynövénye. Népszerűségéből adódóan tudományos szempontból is ez a legalaposabban kutatott növény. Gyógyító tulajdonságait általánosan ismerték, ezért kapta az orvosi székfű nevet.

Segít bőrpanaszok esetén, csillapítja a fájdalmat.

Jellemzők: A kamilla a fészkes virágzatúak családjába tartozik. Akár 50 cm magasra is megnőhet, szerteágazó, vékony gyökere van. Virágai jellegzetes, erős illatot árasztanak, ízük kesernyés.

Előfordulás - A kamilla először csak Európa déli és keleti  területein, illetve Nyugat-Ázsiában fordult elő. Ma már megtalálható Európa nagy részén, Ázsiában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában is. Leginkább utak mentén, réteken, mezőkön nő, de előfordul kertekben, szőlőkben is.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a szellős, sötét helyen megszárított virágkelyheket használják.

Gyógyhatású anyagok - A kamillában található illóolaj legfőbb hatóanyagának: a kamazulénnek köszönheti gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását. Ezenkívül számos már anyag is található benne: bizabolol, keserűanyagok, kumarin, flavonoidok, kolin, valamint kén és kálium.ALKALMAZÁS

A BELSŐLEG alkalmazott kamilla enyhíti a gyomorfájást, a puffadást és a bélgörcsöket. Gyomorfekély esetén nélkülözhetetlen segítség a gyógyulási folyamatban és a szövetek regenerálódásában. Görcsoldó hatóanyagainak köszönhetően segít kólika, hasfájás vagy menstruációs panaszok esetén. Idegfájdalmak és fogfájás kezelésére is használják. 
KÜLSŐLEG alkalmazva segít a nehezen gyógyuló sebeken és bőrgyulladásokon.

FŐZET - Két kávéskanál kamillavirágzatot öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel. 10 percig lefedve hagyjuk állni, hogy ne párologjon el az illóolaj, majd szűrjük le. Napi 2-3 csészével fogyasszunk belőle, kis kortyokban. Toroköblögetésre is használhatjuk.

KAMILLAOLAJ - 50 g szárított, felaprított kamillavirágzatot keverjünk össze 5 dl olívaolajjal, és 10 napra tegyük meleg, napsütötte helyre. Ezután szűrjük le, és tároljuk sötét üvegben.

KAMILLABOR - 50 g felaprított, szárított kamillavirágzatot öntsünk le 7 dl száraz fehér borral. 10 napi pihentetés után szűrjük le.

KAMILLALIKŐR - A likőr, vagyis a kamilla alkoholos kivonata sokkal több kamazulént és flavonoidot tartalmaz, mint a kamillatea. Gyógyszertárban kapható. Fürdőkhöz, borogatásokhoz inhaláláshoz használhatjuk.

POR - Mozsárban törjük össze a szárított kamillavirágokat. Fogyasszunk belőle naponta háromszor, étkezés közben 1 kávéskanálnyit.

ÉRDEMES TUDNI

Gyomornyálkahártya-gyulladás esetén végezzünk kamillakúrát. Igyunk meg éhgyomorra egy nagy csésze kamillateát, azután feküdjünk tíz percre a hátunkra, utána a bal oldalunkra, majd hasra, és végül a jobb oldalunkra. A "forgolódásnak" köszönhetően a kamilla kifejti gyógyító hatását a gyomor teljes nyálkahártyáján.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK