2014. szeptember 7., vasárnap

MEZEI IRINGÓ - Eryngium campestre


Ez a bogáncsra emlékeztető növény hazánkban, különösen az Alföldön sokfelé előfordul. Utak mentén és ugarokon, száraz, homokos talajon nő. Ősszel a szél letépi gyökeréről és messzire görgeti, innen a neve: ördögszekér. A népi gyógyászat vízhajtó és köhögéscsillapító hatásáért tartja sokra. Alkalmazzák vértisztító gyógynövénykeverékekben, valamint felső légúti allergiás panaszok kezelésére.

Jellemzői

A mezei iringó a zellerfélék családjába tartozó évelő növény. Erőteljesen szerteágazó szárai az 1 m-es magasságot is elérhetik. Világoszöld, dupla tollas vagy tenyér alakú levelei éles hegyben végződnek, ettől a növény a bogáncsra emlékeztet. Kerek virágzata zöldes fehér vagy szürkéskék.

Előfordulás

Az iringó hazája Közép- és Dél-Európa. Előfordul azonban Afrika északi területein, a Kaukázusban, és manapság már Észak-Amerikában is. A meleg éghajlatot és a száraz talajt kedveli, ezért sziklás vidékeken, utak mentén és száraz mezőkön találkozhatunk vele.


Gyógyászati alapanyag

A gyógyászati alapanyagot a vaskos, fás gyökér szolgáltatja, melyet ősszel gyűjtenek be. Időnként a szárított leveleket is felhasználják, ezekből gyógyteát készítenek.

HATÓANYAGOK

A szaponinok és a csekély mennyiségű illóolaj révén a mezei iringó jól bevált vízhajtó szerként alkalmazható, illetve jó hatással van a hörgőkre is. A hatást erősítik a növényben található kumarinok, flavonoidok és növényi savak.


Javallatok

A modern természetgyógyászatban nem használják alapvető szerként az iringót. Orvosi alkalmazását csak a népi gyógyászat ismeri. Vízhajtó és izzasztó hatása miatt a veseműködés élénkítésére szolgál. Enyhe görcsoldó és fájdalomcsillapító, enyhíti a kólikát.  
Emellett ajánlják elhízás, ödéma, narancsbőr, emésztési panaszok szájnyálkahártya- és ínygyulladás, valamint allergia kezelésére.

ALKALMAZÁS


Főzet - Szórjunk egy bögrébe 3 g iringó gyökeret, és öntsük le 1 dl forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, hogy leülepedjen, majd szűrjük le. Igyunk meg naponta 2-3 kis csésze teát az étkezések között - a vértisztító kúra néhány hétig tarthat. A vértisztító gyógynövénykeverékhez is adhatunk a gyökérdarabokból.

Boros iringó - Öntsünk le 3 g felaprított gyökeret 1 dl száraz fehérborral. Pihentessük legalább 20 percig, majd szűrjük le. Emésztési panaszok esetén igyunk meg étkezés előtt kb. 0,5 d-t, legfeljebb naponta kétszer.

Kandírozott gyökér - A szervezet általános erősítésére a népi gyógyászat a kandírozott iringó gyökerét ajánlja. Tisztítsuk meg a gyökeret, tegyük forró cukorszirupba, és főzzük néhány percig. Hagyjuk állni letakarva néhány napig, hogy magába szívja a szirupot. tároljuk jól záródó befőttes üvegben. Szükség esetén rágjunk el napi 2-3 kandírozott gyökeret.

ÉRDEMES TUDNI

Az iringó gyökerét csak akkor szabad kiásni a földből, amikor a növény föld feletti része teljesen elszáradt. Vágjuk 5 cm hosszú darabokra, és azonnal szárítsuk meg a napon vagy a 40°C-ra előmelegített sütőben.Kék iringó - Eryngium planumNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére