2014. október 16., csütörtök

ERDEI MÁLYVA - Növény termesztés

Malva sylvestris

Köhögés és felső légúti megbetegedések esetén ajánlott.

A rózsaszín vagy lila nagyvirágú erdei mályva (olykor vadmályvának is nevezik) eredetileg Európából származik, de ma már szinte az egész világon elterjedt. Több országban termesztik is. Az i.e. 8. század óta ismert zöldségként és gyógynövényként. Ehető termései apró sajtkorongokra emlékeztetnek, innen ered a közismert neve, a papsajt. 

A népi gyógyászat hatásos szerként tartja számon köhögés és torokgyulladás kezelésére. Különösen magas nyálkatartalma csillapítja a köhögési ingert, enyhíti a felső légúti panaszokat. A virágokból általában teát főznek, sokszor más gyógynövényekkel együtt, amit toroköblögetésre használnak rekedtség és torokgyulladás esetén. A levelek és a hajtások íze nem túl intenzív, ezeket salátához keverhetjük, vagy összepárolhatjuk más zöldségekkel.

TALAJ / TERMESZTÉS
  • A napos, szélvédett helyet kedveli, de elviseli a félárnyékot is.
  • Jól áteresztő, laza, enyhén lúgos talajt igényel.
  • Az ültetés helyétől függően 40-120 cm magasra nő.

IV,VI,VII,VIII,IX,

A levelek gyűjtése tavasszal ajánlott, a virágoké virágzáskor, június és szeptember között.

Faluhelyen régen úgy tartották, hogy a mályva segítségével meg lehet mondani, a feleségnek választott leány termékeny-e. A vizeletével megöntözték a mályvát. Ha a növény három nap alatt kiszáradt, a nő terméketlen, ha azonban zöld maradt, akkor termékeny.

Tulajdonságok: Az évelő mályva gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba. Ezekből nőnek ki a bolyhos, szerteágazó szárak az úgyszintén bolyhos, általában ötkaréjú levelekkel együtt. Nyaranta a levelek felső lágy részéből nőnek ki rövid száron a rózsaszín vagy lila, sötét erezetű virágok.


GONDOZÁS

Az erdei mályva nem nagyigényű növény. Fontos számára jól áteresztő, laza talaj, amelyet ültetés előtt szerves trágyával vagy komposzttal szoktak gazdagítani. Az első évben mindenképpen locsolni kell a hosszabb száraz időszakokban, de túlöntözni nem szabad, mert nem bírja.

Gyűjtés és feldolgozás

A virágokat egész nyáron gyűjthetjük. Kézzel tépjük le, a kocsány nélkül, és lehetőleg ne nyomjuk össze a szirmokat. A szárításhoz vékony rétegben fektessük őket egy lapra, hogy megőrizzék a színüket. Miután a virágok és a levelek kiszáradtak, tartsuk őket jól záródó edényben.

HOGYAN TERMESSZÜK

A gyógynövényekre szakosodott kertészeti boltokban időnként árulnak erdei mályva palántát. Hogy szépen nőjön, gazdagítsuk a földjét egy kevés komposzttal. A mályva télálló, évelő növény, nem kell védeni a fagytól. Kereskedelmi forgalomban inkább a magjai kaphatók, amelyeket tavassszal vessünk a virágágyásba. Cserépben is termeszthető.

TERMESZTÉS
  1. Márciusban vagy áprilisban töltsünk meg egy kis ládát termőfölddel.
  2. Szórjuk bele a magokat, jól takarjuk be földdel, és öntözzük meg egy virágspriccelővel.
  3. Állítsuk a ládát meleg helyiségbe (kb. 20°C). A csírázásig rendszeresen locsolni kell a földet.
  4. A magok 14-20 nap elteltével kicsíráznak. Ettől kezdve ügyeljünk arra, hogy mindegyik palánta elegendő fényhez jusson.
  5. Amikor a palánták elérik a 3,5 cm-es magasságot, ültessük át őket cserépbe.
  6. Az utolsó májusi fagyok után ültessük a növényeket mély erkélyládába vagy szerepekbe, egymástól 30-40 cm távolságra. Választhatunk nekik egy szárazabb helyet a kertben, szem előtt tartva, hogy a növény a következő években magától fog szaporodni.
SZAPORÍTÁS

Az erdei mályvát tavasszal vagy ősszel szaporíthatjuk, gyökérosztással. Óvatosan ássuk ki a növényt, és néhány órára tegyük vízbe. Ezután a gyökeret egy késsel vágjuk 2-3 darabba, és az egyes részeket ültessük a megfelelően előkészített földbe. Végezhetünk dugványozást is, ekkor a zölddugványok a növekedésüket épp befejezni készülő hajtásokból készülnek. Állítsuk őket vízbe, amíg gyökeret nem eresztenek, majd ültessük földbe.

ALKALMAZÁS

A friss és a szárított virágok és levelek is gyógyító hatásúak. A főzet enyhíti az emésztési panaszokat, továbbá hörghurutra is jó. Külsőleg alkalmazva segít a szájnyálkahártya és a torok gyulladásos elváltozásain. A belőle készült borogatás gyorsítja a sebgyógyulást. Az olajon vagy vajon megpárolt levelekből finom köretet vagy jóízű zöldséglevest készíthetünk. A virágokat valaha a vattacukor színezésére használták. A termést marinálhatjuk és húsételek mellé adhatjuk, kapribogyó helyett.

ÉRDEMES TUDNI

Az erdei mályva ugyanúgy a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik, mint a dísznövényként termesztett kerti mályva. Rokon növény még a mályvacukor ízesítője, az orvosi ziliz is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére