2014. december 31., szerda

ÁFONYA (Fekete) - Vaccinium myrtillus

 A TERMÉSZET JÓTÉTEMÉNYE


ERRŐL LEHET FELISMERNI A NÖVÉNYT

Kékesfekete hamvas bogyókat termő alacsony bokor, hazánkban a savanyú talajú erdőkben szórványosan lelhető fel. A vadon élő állatok egyik kedvenc csemegéje.

MIT GYÓGYÍT?

Legjelentősebb hatása, hogy a cukorbetegség tüneteit képes csökkenteni (de csak a gyümölcsérés előtt szedett levele).

Leveleinek főzete érfalerősítő, ezért visszérbetegségben, érelmeszesedésben szenvedők jó eredménnyel alkalmahatják. Fertőtlenítő hatása révén szájnyálkahártya-gyulladást, gyomor- és bélbetegségeket gyógyít.
Friss állapotában hajt, így a székrekedés ellenszere lehet, aszalva viszont épp ellenkezőleg hat, vagyis fog. Általánosan jó hatással van a bélflórára.
Öregedést késleltető hatással rendelkezik.

FELHASZNÁLÁSA

Élvezeti értéke igen nagy, kiváló édesség az áfonyadzsem, de készítenek belőle szörpöt, ecetet. Pálinkáját a népi gyógyászatban gyomorbajokra fogyasztották. Idős embereknek vastagbélproblémákra folyamatosan adható az áfonyabor.

FOGYASZTÁSA

Egy teáskanálnyi áfonyalevelet leforrázunk egy csésze (2 dl) vízzel, 10 perc után leszűrjük, s kortyolgatva elfogyasztjuk.
Hasmenésre aszalt áfonyát beáztatunk éjszakára, másnap lassan befőzzük a felére. Leszűrjük, s még mielőtt kihűl, szépen elkortyolgatjuk.

Népies nevei: kokojza, fekete inzulin, kövi málna, havasi meggy


A gyógynövény részletes leírását itt találod, kattints: Fekete áfonyaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére