ÁFONYA (Fekete) - Vaccinium myrtillus

 A TERMÉSZET JÓTÉTEMÉNYE


ERRŐL LEHET FELISMERNI A NÖVÉNYT

Kékesfekete hamvas bogyókat termő alacsony bokor, hazánkban a savanyú talajú erdőkben szórványosan lelhető fel. A vadon élő állatok egyik kedvenc csemegéje.

MIT GYÓGYÍT?

Legjelentősebb hatása, hogy a cukorbetegség tüneteit képes csökkenteni (de csak a gyümölcsérés előtt szedett levele).

Leveleinek főzete érfalerősítő, ezért visszérbetegségben, érelmeszesedésben szenvedők jó eredménnyel alkalmahatják. Fertőtlenítő hatása révén szájnyálkahártya-gyulladást, gyomor- és bélbetegségeket gyógyít.
Friss állapotában hajt, így a székrekedés ellenszere lehet, aszalva viszont épp ellenkezőleg hat, vagyis fog. Általánosan jó hatással van a bélflórára.
Öregedést késleltető hatással rendelkezik.

FELHASZNÁLÁSA

Élvezeti értéke igen nagy, kiváló édesség az áfonyadzsem, de készítenek belőle szörpöt, ecetet. Pálinkáját a népi gyógyászatban gyomorbajokra fogyasztották. Idős embereknek vastagbélproblémákra folyamatosan adható az áfonyabor.

FOGYASZTÁSA

Egy teáskanálnyi áfonyalevelet leforrázunk egy csésze (2 dl) vízzel, 10 perc után leszűrjük, s kortyolgatva elfogyasztjuk.
Hasmenésre aszalt áfonyát beáztatunk éjszakára, másnap lassan befőzzük a felére. Leszűrjük, s még mielőtt kihűl, szépen elkortyolgatjuk.

Népies nevei: kokojza, fekete inzulin, kövi málna, havasi meggy


A gyógynövény részletes leírását itt találod, kattints: Fekete áfonya



Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK