2015. január 1., csütörtök

ALMAFA - Pirus malus

MINDEN BETEGSÉGRE


MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA?

Napi egy alma az orvost távol tartja.

Legismertebb, legértékesebb, bár méltatlanul nem eléggé megbecsült gyümölcsünk. 1200 fajtája ismert a világon, nálunk is van belőle választék bőven. A jonatán, golden, starking és húsvéti rozmaring fajtán kívül több fajtája is ismert volt korábban, melyeket, ha hagyunk, lassan a feledés homályába vesznek (boldogasszony almája, kecskeméti vajalma, leányalma, pázmánalma, London pepin stb.) A magyar alma messze földön híres.

Gazdagon termő gyümölcsfaj, szinte minden éghajlaton megél, s legnagyobb előnye, hogy kiválóan eláll, így gyógyereje  a hideg évszakban is érvényesülni tud. A benne lévő tápanyagok hosszú időn keresztül képesek biztosítani az életfeltételeket akkor is, ha semmi mást nem veszünk magunkhoz.

Téli hónapokban se szégyelljük a piacon az almát választani - főképp a nálunk termőket - az egzotikus gyümölcsök helyett, hiszen sokkal több előnye van, mint a divatos banánnak vagy narancsnak.MIT GYÓGYÍT?

Csodás gyógyító erejénél fogva minden betegség első számú ellenszere. Ősidőktől fogva alkalmazzák cukorbetegség és hasmenés gyógyítására. Nyers alma reszelve a leghatásosabb ellenszere a gyomorrontásnak, szorulásnak, főzve hasmenésre kiváló. fokozza az agyműködést, ezért szellemi munkát végzőknek igen hasznos. Javítja a vese és a máj kiválasztó munkáját. Savanyú almát ízületi bajokban szenvedőknek, valamint elhízott embereknek ajánlott fogyasztani, édes almát szorulás, vérszegénység esetén. Keveset mozgó ember évente többször - akár havonta egyszer - tartson almakúrát, hogy szervezetét megtisztítsa a mérgektől, a lerakódásoktól.

FELHASZNÁLÁSA

Almakúra: Ha évente többször is végezzük, elég 6 napon át legalább 1,5 kg almát elfogyasztani. Ha ritkábban jut eszünkbe, hogy tisztítókúrának vessük alá magunkat, ez nagyobb kitartást fog igényelni, 4-5 hétig is eltart, mire a szervezet regenerálódik. fontos szempont, ezért ezt mindig tartsuk szem előtt: csak étkezés előtt - legalább 1 órával - fogyasszuk, és magában. Semmi mással ne vegyítsük - ugyanígy a többi gyümölcsöt se -, mert az erjedési folyamat miatt beindul az alkoholképződés, s ez erős savasodást indukál a szervezetben. Ellenben a tisztán gyümölcsétkezés lúgosít, és rendkívül gyorsan energiává alakul, mert nem időzik sokat a gyomorban. Heti almakúrát is tarthatunk, meghálálja szervezetünk, ha hetente egyszer tehermentesítjük, s reggelire, ebédre, vacsorára csak almával kényeztetjük. Ilyenkor annyi alma ehető, amennyi belén fér, illetve amennyi jólesik. Ha napi szinten is hajlandók vagyunk tenni egészségünkért, 2 alma elegendő. Egy reggel éhgyomorra, jól megrágva, egy este lefekvés előtt, hogy nyugodt, békés álmunk legyen.

Van még egy fontos szabálya az almaevésnek: ne keverjük a különböző fajtájú almákat. Mindben más a savasság mértéke, többet ártunk mint használunk azzal, ha összeszünk többfélét.

Almaecet: Általános erőnlét fenntartására naponta fogyaszthatunk egy pohár vízben oldva egy kiskanál mézet és egy kiskanál almaecetet. Javítja az emésztést, ezért fogyókúrázóknak igen hatásos lehet, ezenkívül csodálatos ellenszere a fáradtságnak, emlékezetromlásnak, magas vérnyomásnak, meghűlésnek.

Almabor: 1 rész alma, 1 rész cukor és 5 rész víz. Miután alaposan megtisztítottuk az almát az egészséges részeket daráljuk le, a cukros vízzel elkeverve 10 napig dédelgessük szobahőmérsékleten. Az első átszűrést kövesse további 4 heti érlelés, addigra letisztul. Fejtsük le és zárjuk üvegekbe. Az almabor reumatikus betegségek ellenszere, de kiváló féregűző is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére