2015. február 22., vasárnap

EMSER SÓ

Hatásos súlyos és elhúzódó légúti megbetegedések esetén, főleg ha azok erőteljes váladékozással járnak, illetve gyomorégés ellen.


Az Emser só ásványianyag-keverék, amelyet a németországi Bad Ems gyógyfürdő hőforrásaiból nyernek. A mintegy 70 méteres mélységből feltörő víz 57°C hőmérsékletű, amikor a felszínre tör. Az Emser só kivételes összetételéről híres. Több mint harmincféle fontos ásványi anyag és nyomelem van benne, például kálium, lítium, magnézium. ezenkívül találhatók benne olyan vegyületek, amelyek különösen fontosak az emberi szervezet sejtanyagcseréje szempontjából. Az Emser só összetétele sokkal bonyolultabb, mint a konyhasóé. Évek óta használják légúti megbetegedések gyógyítására, mivel csökkenti a duzzanatokat és csillapítja a nyálkahártya fájdalmait, hatékonyan enyhíti a váladékos köhögést. A számos, eredeti Emser sót tartalmazó készítmény között találunk cseppet, orrspray-t, orröblögetőt, inhaláló ooldatot, orkenyőcsöt, illetve fogkrémet.

AZ EMSER SÓ HASZNÁLATÁNAK MÓDJAI

Az Emser só gyógyszertárban vagy webáruházakban beszerezhető, pasztilla formájában (ún. emser pasztilla). Ez általában a Bad Ems-i só szintetikus megfelelője. Ugyanolyan ásványianyagkeverék, mint az eredeti német termék. Vízben oldva kell galkalmazni. Az Emser só oldata gargalizálásra vagy inhalálásra is használható.

Gyógyító hatás: Az Emser só ásványi összetevői nedvesítik a kiszáradt orrnyálkahártyát, és fellazítják a sűrű váladékot. A sónak köszönhetően fájdalommentesen és vérzés nélkül tűnik el az orrból a beszáradt lepedék. Az orr kitisztul, a légutak védetté válnak a fertőzésekkel szemben. Hörgőbetegségeknél a só támogatja a tüdő természetes tisztulási folyamatát. Segítségével könnyebb felköhögni a váladékot, és gyorsan eltünteti a betegséggócokat.

HATÓANYAGOK - 1 kg Emser só átlagosan 290 g nátriumot, 6 g káliumot, 475 g különböző hidrogén-karbonátot, 190 g kloridot, 9 g szulfátot, illetve minimális mennyiségben olyan egyéb ásványi anyagokat tartalmaz, mint a lítium, a magnézium, kalcsium, rubídium, vas, cézium, bárium, stroncium, réz, cink és szilícium, továbbű vegyületeket (bromidok, fluoridok). A sót használat előtt fel kell oldani.

Száraz bedugult orra - Az orr azért dugul be, mert kiszárad a nyálkahártya, és felgyülemlik a váladék. Ha Emser sóval átöblítjük az orrot, az benedvesíti a nyálkahártya felszínét, ami visszaállítja a védő funkciót, és átjárhatóvá teszi az orrjáratot.

Sűrű váladékú náthára - A sóoldattal való inhalálást nemzedékek óta használják légúti megbetegedések gyógyítására. Hatása többek között abban áll, hogy az Emser sóban található ásványi anyagok nagyobb mennyiségű vizet kötnek meg, így a váladék felhígul. Az alkáli sók emellett arra késztetik az orr apró szőrszálait, hogy kifelé tolják a váladékot.

Nem mindenkinek ajánlott - Az Emser só használatakor ne felejtsük el, hogy nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, tehát nem ajánlott azoknak, akik nátriumszegény diétát tartanak. Minthogy növeli a gyomorsav (pepszin) kiválasztását, gyomor- vagy patkóbélfekély esetén sem ajánlott. A só hosszú ideig tartó használata kedvehet a vesekő kialakulásának, és növeli a húgyúti fertőzések kockázatát.

ÉRDEMES TUDNI
A megfázás és a nátha megelőzésére, magas légköri porkoncentráció és légszenyezettség, illetve pollenallergia esetén megelőzésképpen átöblíthetjük az orrot az Emser só oldatával.


ALKALMAZÁS

Orröblítésre

  • 1 Emser pasztilla (1/450 mg)
  • 1,2 dl langyos víz

Az Emser sót oldjuk fel a vízben, a folyadékot töltsük egy orröblítésre szolgáló fiolába, és napi 1-3 alkalommal öblítsük át az orrjáratokat. Az egyik orrlyukba szívjuk fel, és a másikon engedjük ki. Mindenképpen tartsuk be az eszköz használatára vonatkozó útmutatást!

Gyomorégésre

  • 2 Emser pasztilla (1/450 mg)
  • 2,5 dl langyos víz

Az Emser sót oldjuk fel a vízben, és egész nap fogyasszuk apró kortyokban; legjobb étkezések előtt. A só semlegesíti a túlzott mennyiségben termelődő gyomorsavat, amely a gyomorégést okozza.

Inhaláláshoz

  • 2 Emser pasztilla (1/450 mg)
  • 2,5 dl langyos víz

A sót oldjuk fel, a folyadékot töltsük egy szórófejes üvegbe vagy inhalátorba (nyomással vagy ultrahanggal működő berendezés, száj- és orrmaszkkal). Napi 3-4 alkalommal inhaláljunk 10-15 percet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére