2015. február 4., szerda

KISLEVELŰ HÁRS - Tilia cordata

Meghűlésre és lázra

A mondavilágban gyakran találkozunk a hársfákkal. Mátyás király nyaranta szívesen pihent a visegrádi hársak alatt, és a követeket is ott fogadta. A hárs virágzata a legértékesebb gyógyhatású szerek közé tartozik. A belőle készült forrázat, amelyet lázzal járó megbetegedések esetén alkalmaznak, izzasztó és lázcsillapító hatású.

Jellemzők: A hárs a mályvafélék távoli rokona. A növény akár 30 m magasra nőhet. Virága édeskés, jellegzetes illatú. Íze enyhén fűszeres. Értékes mézelő növény, a hársméz gyógyhatása hasonló a növényéhez.

Előfordulás - A kislevelű hárs (Tilia cordata) rokonához, a nagylevelű hárshoz (Tilia platyphyllos) hasonlóan Európa és Ázsia mérsékelt és meleg éghajlatú területin nő. Általában vegyes lombhullató erdőkben található meg. A hársfát gyakran ültetik fasorba és parkokba. A környezetszennyezést kevéssé tűri.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra manapság csupán a hársfavirágzatot használják fel. Teljes virágzásban lévő, fejlett virágait olyan fákról kell gyűjteni, amelyek távol esnek az autóutaktól és forgalmas utcáktól. A népi gyógyászatban korábban felhasználták levelét, kérgét, valamint a hársfa szenét is.HATÓANYAGOK

A hársfa gyógyhatását a virágzatában található flavonoidok, fitoszterolok, terpének, csersavak, pektinek, illóolaj, szerves savak, ásványi sók (pl. mangán) adják. Nyálkaanyagot is tartalmaz. A hársban ezenkívül előfordul még egy kevés C- és PP-vitamin is.

Felhasználási javaslatok - Izzasztó hatása révén a virágából készült forrázat gyógyszerként alkalmazható a lázas megfázás megelőzésében és gyógyításában. Csillapítja a makacs köhögést, erősíti a szervezet ellenálló képességét, és enyhén nyugtató hatású. A forrázatot gyermekeknek is adhatjuk.

FELHASZNÁLÁS 

Forrázat - 2 kávéskanál hársfavirágot forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 10-15 percig. Izzasztókúra esetén igyunk naponta többször egy csészével, szükség esetén édesítsük a forrázatot mézzel vagy málnaszörppel. A teát fogyasszuk forrón, kis kortyokban.

Fürdő - 100 g szárított hrásfavirágot forraljunk fel kb. 2 liter vízben. Hagyjuk állni 10 percig, szárjük le, és öntsük a fürdővízbe. A fürdő lazító hatású, megkönnyíti az elalvást, a bőrt simábbá és világosabbá teszi.

Főzet - 2 evőkanál hársfavirágot szórjunk 2,5 dl vízbe, és főzzük pár percig. Lehűlés után szájöblögetésre használjuk gyulladás esetén.

Faszén - A porított hársfaszenet késztermékként vásárolhatjuk meg, leggyakrabban tabletta formában. A szén segít mérgezés és hasmenés esetén.

Borogatás - A hárs forrázata kiválóan felhasználható kötőhártya-gyulladás, táskás szem, valamint ekcémás bőr esetén. Enyhíti az iritációt, fertőtleníti és világosabbá teszi a bőrt.

ÉRDEMES TUDNI
A nagylevelű hárs gyógyhatása ugyanolyan, mint a kislevelű hársé. Később virágzó rokonától megkülönböztetik nagyobb méretű levelei, amelyek fonákját pihe borítja, fás héjú, ötszögletű termése és simább törzse.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére