SZUROKFŰ - OREGÁNO - Origanum vulgare

EMÉSZTÉSI PANASZOKRA - Hatásos emésztési zavarok, hasmenés, megfázás esetén.

A szurokfű - melynek népszerű neve az oregánó, és időnként vadmajoránnának is nevezik - általánosan ismert univerzális gyógynövény, melyet leginkább emésztési panaszokra ajánlanak.
Több száz évvel ezelőtt rontás és gonosz szellemek elleni szerként is használták.

Jellemzők: az oregánó az árvacsalánfélék családjába tartozik. Szára, mely a 80 cm-es magasságot is eléri, eleinte vízszintesen nő, később fordul függőlegesre, általában pirosas árnyalatú. ezt tartja a különböző méretű ovális leveleekt, amelyek mirigyei illóolajat termelnek. apró, rózsaszín virágai ernyővirágzatba gyűlnek össze. Ha a leveleket felaprítjuk vagy megrágjuk, érezzük fás, kissé kesernyés ilaltát és ízét.

ELŐFORDULÁS
A szurokfű egész Közép- és Dél-Európában, valamint a Közel-Keleten is megterem. A száraz, napos területeket kedveli, réteken, dombokon, sziklás hegyoldalakon nő.
GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG
A természetgyógyászat az oregánó virágzási időszakban begyűjtött leveleit használja fel.

HATÓANYAGOK
A cseranyagokon, keserűanyagokon és flavonoidokon kívül az oregánó illóolajat is tartalmaz, melynek gyógyító hatóanyagai az antibakteriális és gombaölő hatású timol, karvakrol és kariofilén.

JAVALLATOK
A népi gyógyászatban népszerű növény, mindenekelőtt az emésztőrendszer működési zavaraival összefüggő panaszok esetén alkalmazzák. Élénkíti az étvágyat és az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a gyomorfájást, a teltségérzetet és a görcsöket.
Antibakteriális és összehúzó hatása révén segít puffadás és hasmenés esetén, valamint a torok és az íny gyulladásos állapotain. elősegíti a hörgőváladék felköhögését, oldja a görcsöket, ezért az oregánóteát köhögés és hörghurut ellen ajánlják. Külsőleg alkalamzva fertőtleníti a bőrt, fürdőhöz adva ellazít.

ALAKALMAZÁS

Főzet - szórjunk egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított levelet, öntsük le forrásban lévő vízzel, és 10 percig hagyjuk állni. Ezt követően szűrjük le. Gyomor- és bélpanaszok vagy megfázás esetén igyunk meg mindennap 2-3 csésze teát, lehetőleg édesítetlenül

Fürdő - Forraljunk fel 1 liter vízben egy marék szárított levelet. Tegyyük félre 10 percre, majd szűrjük le. Öntsük a főzetet a fürdővízhez. A megfázást, a fáradtság vagy túlterheltség érzését kezelhetjük vele.

Öblögetésre és lemosásra - A fentebb leírt módon készítsünk erős főzetet 2-3 kávéskanál szárított levélből. Hígítatlanul használjuk toroköblítésre és - átmosásra torokgyulladás esetén, illetve láb- és kézáztatásra bőrtisztítás céljából.

Inhalálás - bedugult orr és az ezzel járó fejfájás eleln inhaláljunk a nap folyamán néhányszor kamillateával, amelyhez pár csepp oregánóolajat adtunk.

ÉRDEMES TUDNI
Az oregánót az elvirágzás előtt kell leszedni. Csak a felső, nem fás hajtásrészeket szakítsuk le. A levleeket laza csokrokba fogva célszerű szárítani nem túl meleg, sötét helyen.


****************
2015 - A Jövő Legendáriuma - Ezoterikus és Üzleti Határidőnapló Megvásárolható itt - http://kerekegeszember.hu/naptar-rendeles/

****************

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK