2015. március 6., péntek

TYÚKHÚR - Stellaria media


A tyúkhúrt régen hatásos tüdőerősítő gyógynövénynek tartották, mivel felszaggatja a légutakban megtapadt váladékot. A népgyógyászatban kiütések és fekély esetén külsőleg alkalmazzák. Csillapítja a szemgyulladást, javítja a látást. A növény csőszerű tekervényes száráról kapta a nevét (a húr szó eredeti jelentése: bél).

Jellemzők: A szegfűfélék családjába tartozó kis növényl ágy, erősen szerteágazó szárai szétterülnek a földön, és sűrű csoportokat alkotnak. A hajtás végén, a felső levelek által közrefogva kicsi, csillag formájú fehér virágok találhatók. A tyúkhúr gyakran egész évben virágzik, még a hó alatt is. Egy növény több ezer magot terem, amelyek hosszú ideig megőrzik csírázóképességüket. A friss növény főszeres-aromás illatú, és egy kissé földízű.

Elősegíti a sebgyógyulást, csillapítja a köhögést, tisztítja a vért, és lelohasztja a duzzanatokat.

ELŐFORDULÁS
A jellegtelen külsejű tyúkhúr minden földrészen elterjedt. Gyakori gyomnövény, kertekben és utak mentén nő. Előfordulása a talaj magas nitrogéntartalmát jelzi.GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG
A növény teljes föld feletti részét gyűjtik, fő virágzási időszakában: május és november között, kevéssel a föld felett elvágva.


HATÓANYAGOK
A tyúkhúr legfontosabb hatóanyagai a szaponini, a flavonoidok (pl. rutin) és a csersav (tannin). Különösen értékes magas kálium-, foszfor-, kalcium-, cink- és más ásványianyag tartalma miatt, de van benne C-vitamin és A-provitamin is.

FELHASZNÁLÁS
A tyúkhúrt manapság szinte alig használják a természetgyógyászatban, bár ez valószínűleg megváltozik, mivel jelenleg kutatják gyógyító tulajdonságait. A népi gyógyászat azonban jól ismeri. Légúttisztítóként és gyulladáscsökkentőként nagy becsben tartják makacs köhögés, valamint hörghurut esetén. A tyúkhúr vértisztító hatású, szabályozza az emésztési folyamatot, segíti a máj működését. A tyúkhúrból készült termékeket összehúzó és sebgyógyító hatásuk miatt külsőleg használják bőrviszketés, kiütések, pattanások, aranyér, fekélyek és duzzanatok ellen. Segít a reumás fájdalmakon és a hormonális panaszokon.

TEA - Köhögés és hörghurut esetén 2 kávéskanál szárított tyúkhúrt forrázzunk le egy bögrében, majd 5-10 perc múlva szűrjük le. Igyunk meg belőle naponta 2-3 csészével. Ha lándzsás útifüvet, mezei zsurlót adunk hozzá, fokozhatjuk köptető hatását.

FÜRDŐHÖZ - Viszkető és gyulladásos bőrelváltozások, valamint reumás panaszok esetén érdemes tyúkhúr hozzáadásával készült fürdőket és lemosásokat alkalmazni. 25 dkg szárított gyógynövényből és 1 l vízből készítsünk erős forrázatot. Öntsük a fürdővízhez, és kb. 15 percig fürödjünk benne.

ERŐSÍTŐ ITAL
Tavaszi tisztítókúrák alatt igyunk 10 napon keresztül naponta egy kis csészényi, gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalt. Összekverhetjük más levelekkel, édesíthetjük mézzel, adhatunk hozzá citromlevet. A kúra méregteleníti am ájat, és jó hatással van a bőrre.

BOROGATÁS
Fekély, zúzódás, duzzanatok és kiütések esetén a friss, virágzó növényt forrázzuk le, zúzzuk pépessé, és tegyük a beteg felületre. A kezelést naponta többször ismételjük meg.

ÉRDEMES TUDNI
szárításhoz az átválogatott és az elszáradt részektől megtisztított növényt terítsük szét árnyékos helyen. Forgassuk át gyakran, mert könnyen megpenészedik. Ha egész évben frissen juthatunk hozzá, érdemes folyamatosan gyűjteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére