2015. szeptember 27., vasárnap

HAJDINA - Fagopyrum esculentum

 

Gyenge erek és érfalak esetén hatásos.

A hajdina Ázsia középső vidékeiről származik. Bár a keserűfűfélék családjába tartozó növény, a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk. Gygóynövényként mindenekelőtt leveleinek magas rutintartalma miatt fontos. Az orvoslásban leginkább érerősítő szerként, visszér és aranyér kezelésére használják.

Jellemzők: A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik. Enyhén illatos virágai fehérek vagy rózsaszínesek. Apró, szögletes magjait kemény,barna héj borítja. Íze kesernyés, a diófélékre emlékeztet. A növény évszázadok óta ismert, leggyakrabban kását, köretet készítenek belőle.

Előfordulás
A hajdina őshazája Közép-Ázsia, Európában sokfelé termesztik, időnként csak a vad változatát.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra a növény zöldje szolgál, a virágokkal és a levelekkel együtt. Szedés után magas hőmérsékleten megszárítják. A konyhában hántolt magvait használják fel, amelyeket kása vagy köret készítése előtt megpörkölnek.

HATÓANYAGOK

A hajdina zöldje nagy mennyiségű különböző flavonoidot tartalmaz. Legfontosabb összetevője a rutin, más néven P-vitamin, ami kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek.
A zöldjében ezenkívül cseranyagok, fagopirin - a bőr fényézékenységét fokozó anyag - is található.
A magok értékes fehérjét, illetve sok és többféle B-vitamint, kalciumot és egyéb ásványi anyagot, szilíciumot és - termsézetesen - rutint tartalmaznak. A hajdina előkelő helyet foglal el a mézadó növények között, hajdinaméz több gyógyító összetevőt (vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaz, mint a vegyes virágmézek.

ALKALMAZÁS

A hajdina a rutinnak és az antioxidáns hatású flavonoidoknak köszönhetően használható az erek és a kapillárisok megerősítésére. Enyhíti a görcsökkel, érszűkülettel és duzzanatokkal járó panaszokat. Mivel erősíti az érfalakat, a növény megelőzi a véraláfutások kialakulását, és segít a visszerek gyógyításában. Magjának jelentős energia- és tápanyagtartalma a kiegyensúlyozott étrend értékes részévé teszi a hajdinát.

Tea - Két kávéskanál hajdinalevelet öntsünk le 2,5 dl vízzel. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Az érfalak erősíétse céljából 4-8 héten keresztül naponta igyunk meg 2-3 csésze teát.

Liszt - A hajdinamag nem tartalmazza a gabonák jellemző össztevőjét: a glutént, ezt az allergiát okozó fehérjevegyületet. A hajdinaliszt kiválóan helyettesít más liszteket, remek alapanyag sütemények vagy palacsinta készítéséhez. Jól alkalmazható cöliákiában, azaz veleszületett gluténérzékenységben szenvedő betegek esetében is.

Párna - A hajdinahéjhjal - vagy a mustármag és hajdinahéj keverékével - töltött párna javítja az alvás minőségét, kedvező hatással van a gerincolszlop nyaki szakaszára, és csillapítja annak fájdalmát.

Késztermékek - A hajdinakivonatot különböző rutintartalmú tabletták vagy kapszulák formájában is lehet kapni. Ezeket általában étkezés után kell bevenni. Többek között az érfalak megerősítésére használatosak.

ÉRDEMES TUDNI

A hajdina rutintartalma a virágzás időszakában a legmagasabb, azután rohamosan csökken. A túl lassú szárítás vagy a túl hosszú tárolás is a rutintartalom egy részének elvesztéséhez vezethet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére