2015. november 13., péntek

PIROS GYŰSZŰVIRÁG - Digitalis purpurea

!Mérgező növény!
 
Szívelégtelenség és az általa okozott ödéma kezelésére.

Bár a piros gyűszűvirág az Európában fellelhető egyik legmérgezőbb növény, az orvostudomány már kétszáz éve használja szívgyógyszerek gyártásához. Elsőként egy angol botanikus és orvos, William Withering alkalmazta gyógyászati célokra. Annak ellenére, hogy a szívbetegségek gyógyításának tudománya azóta rengeteget fejlődött, a szívpanaszokat gyakran a növényi kivonattal kezelik.

Jellemzők: A piros gyűszűvirág az útifűfélék családjába tartozik. Az első évben fejlődnek ki a levelei, a második évben alakul ki virágos hajtása, amely elérheti az 1 m-es magasságot (termesztésben ez 2 m is lehet.). Lilás-pirosas, belül pöttyös virágai harang- vagy gyűszű alakúak, innen kapta a nevét. Levelei keserűek. A gyűszűvirágot sokszor dísznövényként is termesztik.


Előfordulás
A piros gyűszűvirág Nyugat- és Közép-Európa hegyvidékes területeinek meszes talaján terem. Megtalálható réteken, hegyoldalakban, de utak mentén, erdők szélén is. A gyógyszeralapanyagot kizárólag termesztett növényből nyerik ki.Gyógyászati alapanyag
Gyógyászati célra a gyűszűvirág leveleit használják, amelyeket a termesztés első évében gyűjtenek be. Ezekből vagy kiválasztják a tiszta glikozidokat, vagy kivonatot készítenek belőlük.

A piros gyűszűvirág a szívre ható, bonyolult felépítésű glikozid vegyületeket tartalmaz. Ezidáig 30 ilyen anyagot azonosítottak. Ezenkívül vannak benne szaponinok, nyálkák, flavonoidok, enzimek és cseranyagok.

ALKALMAZÁS

A piros gyűszűvirágban található glikozidok segítenek, ha csökken a szívizom teljesítőképessége. Elmélyítik és meghosszabbítják a szív pihenő fázisát, növelik a szívizom összehúzódásának erejét és tempóját. Így szívritmuszavar esetén segítenek, a szív pedig hatékonyabban dolgozhat. A megnövekedett szívizomműködés javítja a vesék vérellátását, ennek köszönhetően megszabadulhatunk a szövetekben felgyülemlett víztől.

Figyelem!

A piros gyűszűvirág halálosan mérgező, ezért semmilyen körülmények között sem szabad önállóan kezeléssel próbálkozni vele. A mérgezés jellemző tünetei: émelygés, hányás, előfordulhat szívritmuszavar, hallucináció, látászavar, lelassult (60-nűl is alacsonyabb) pulzus, sőt szívleállás. Mérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni. Elsősegélyként hánytatni kell a beteget.

Homeopátia - A Digitalis nevű homeopatikus készítményt a friss levelekből nyerik, amelyeket még virágzás előtt szednek le. Ez hatásos, jól bevált szer szívelégtelenség kezelésére. A hatékonyabb, D3 jelű szer csak receptre kapható. Még nagyobb arányban hígítva sem szabad önállóan használni a gyűszűvirágból készült homeopatikus szereket.

Kivonatok - A gyógyszertárban kapható valamennyi, gyűszűvirág tartalmú készítményt kizárólag az orvos tudtával használhatjuk, és az előírásokat szigorúan be kell tartanunk.

ÉRDEMES TUDNI

A piros gyűszűvirág mellett a fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) is gyógyító hatású. jelenleg Magyarországon inkább ennek az anyagait használják - ebből a célból termesztik is-, mivel kevesebb a mellékhatása, és kevésbé mérgező.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére