ÁZSIAI GÁZLÓ - Centella asiatica


Ez a trópusi erdetű növény főleg Madagaszkáron és Ázsiában (Kína, Indonézia) fordul elő. Kisméretű évelő növény, amely könnyen felismerhető szétterülő, legyező alakú, fogazott szélű leveliről, valamint egyzserű, fehéres ernyővirágzatáról.

Felhasznált részei
A növény minden részét hasznosítják. Belsőleg kivonatát alkalmazzák gyógyszertári készítményekben (tabletták), de főként a belőle készült kenőcsök hatékonyak a felületi sebek hegesítésében.
HATÓANYAGA

Aktív anyagai szaponinok (aziatikozid és a madaziátsav), amelyek a sebhegesedést segítik elő. A növény egésze nyomokban illóolajat és flavonoidokat, tartalmaz, ez utóbbiak értágító hatásúak.

Az ázsiai gázló gyógyhatásáról Madagaszkáron folytatott kutatások olyan speciális készítmény előállítását eredményezték, amelyet hosszú ideig a legjobb szernek tartottak az égési sérülések kezlésében. Azóta a hegesedésben játszott hatékony szerepe is beigazolódott mind az embereken, mind az állatokon végzett kísérletek során. A vizsgálatok szerint élénkítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, vértisztító hatása is van. Indiában a növényt a bőrbetegségekre és az epilepsziára is javasolják, Kínában pedig a hasmenés, a fekély és az ekcéma ellen ajánlják. Leprát is gyógyítanak vele.

GYÓGYHATÁSA
Belsőleg használva az ázsiai gázló jótékony hatású vénás és nyirokrendszeri keringési elégtelenségre, és elősegíti a sebhegesedést.
Külsőleg hatékony kiegészítő lábszárfekély, kisebb sebek és égési sérülések kezelésében.

FELHASZNÁLÁS
A teljes növény hasznos a különböző vénás keringési elégtelenségek kezelésében (szakadékony hajszálerek, dagadt, ödémás lábak, aranyér). A sebgyógyulás gyorsítására (hegesedés) és bőrbetegségek kezelésében is alalmazzák. Külsőleg a bőrkárosodások gyógyítására használják (hegek, enyhébb égési sérülések, a napsugárzás okozta bőrgyulladás stb.)


FIGYELMEZTETÉS!

Néhány allergiás eseten kívül an övény ez idáig semmiféle panaszt nem okozott az előírt mennyiségben.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Vénás keringési elégtelenség, sebhegesedés
Tabletta (10 mg-os kivonatot tartalmaz): naponta 3-6 db, 1 pohár vízzel.

KÜLSŐLEG

Bőrkárosodások
Kenőcs: a seb fertőtlenÍtése után naponta 1-2 alkalommal hosszan bedörzsölni.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK