2016. március 22., kedd

ANGYALGYÖKÉR - Angelica archangelica

Hatása igazolt gyomorpanaszok, felfúvódás és idegfájdalom esetén.

az angelikagyökérnek vagy angyalfűnek is nevezett orvosi angyalgyökér már a középkori Európában értékes gyógynövény volt. az a hiedelem élt vele kapcsolatban, hogy elűzi a boszorkányokat, és távol tartja a pestist. Napjainkban elsősorban étvágyserkentőként és emésztésjavító szerként alkalmazzák.


Jellemzők: Az angyalgyökér a zellerfélék családjába tartozó, igen mutatós növény, magassága elérheti a 2,5 métert. Júliusban és augusztusban virágzik. A föld alatt rövidke gyöktörzs fejlődik ki, mely számos járulékos gyökeret ereszt. A növény minden részéből kifejezetten aromás illat árad. Íze az édesköményre emlékeztet, az idősebb példányoké intenzívebb; fűszeressé, keserűvé válik.

Előfordulás

Az orvosi angyalgyökér elterjedt növény Közép- és Észak-Európában, valamint Ázsia északi részén. Főként erdők és mezők nyirkos talaján, folyók mentén, árokpartokon fordul elő. Rokon fajtái közül némelyik törvényi védelem alatt áll.
HATÓANYAGOK

Gyógyászati célokra korábban az egész növényt és a magokat is felhasználták, napjainkban elsősorban a gyöktörzset. Az angyalgyökér hazai forgalmazása tilos, ugyanis fényérzékenységet idézhet elő (fototoxikus), illetve könnyen összetéveszthető más, a zellerfélékhez tartozó mérgező fajokkal. A növényből előállított készítményeket kizárólag gyógynövényboltban vagy patikában szerezhetjük be, de ellenőrzött minőségű vetőmagból magunk is termeszthetjük.

Az orvosi angyalgyökér emésztést segítő keserűanyagokat és illóolaajat tartalmaz. Görcsoldó hatása a benne található furanokumarinoknak (bergaptén, angelicin) tulajdonítható. További lényeges hatóanyagai a csersavak, a gyanta, a viasz, a pektinek és a cukor, melyek a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzését szolgálják.

FELHASZNÁLÁS

Az angyalgyökér étvágyserkentő és emésztésjavító hatású, elősegíti a gyomornedvek, a nyál és az epe kiválasztódását.

Tea - 1 kávéskanál felaprított vagy porrá őrölt gyökeret egy bögrébe szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. az emésztés serkentése céljából a forrázatot fogyasszuk naponta háromszor, étkezés előtt fél órával. Felfúvódás esetén a gyógyító hatást fokozhatjuk, ha az angyalgyökérhez azonos mennyiségű ánizst, édesköményt, fűszerköményt és koriandermagot keverünk.

Öblögető - Torokgyulladás esetén a szájüreget öblögessük naponta többször kihűtött angyalgyökérfőzettel (vagy forrázattal).

Tinktúra - 20 g finomra aprított gyökeret felöntünk 1 dl alkohollal, jól lezárjuk, 10 npig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Szükség esetén 10-20 cseppet vegyünk be vízzel.

Bor - 50 g angalikagyökeret 7 dl fehérborban áztatunk 10 napig, majd leszűrjük. Délben és este igyunk meg belőle 1 kis pohárral. A kivláasztó szervek működésének élénkítésére szolgál.

Bedörzsölés - 10 g angyalgyökérolajat, valamint 6 g kámforolajat felöntünk 1 liter tiszta szesszel, és egy hétig pihentetjük. Hígítatlan formában bedörzsöléshez használjuk, főként reumatikus fájdalom enyhítésére.

Fürdő-adalék - 100 g gyökeret 1 l vízben 5-10 percig főzünk, leszűrjük, és a vízzel teli kádba öntjük. A fürdő enyhén melegítő hatású, enyhíti az idegfájdalmat.


ÉRDEMES TUDNI
Az angyalgyökeret magról is szaporíthatjuk. A vetést augusztusban ajánlott végezni, közvetlenül am agok begyűjtése után, mert ezek rövid idő alatt elveszítik csíraképességüket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére