2016. június 19., vasárnap

MEZEI PIPACS - Papaver rhoeas

Hatásos felső légúti problémák, nyugtalanság és alvászavar esetén.

Ennek a növénynek már a kései kőkorból származó sírokban felfedezték a nyomait. Az ókori Egyiptomban is mezei pipaccsal díszítették a sírokat. A népi gyógyászatban nyugtatószerként, illetve köhögés csillapítására használják.

Jellemzők: A mezei pipacs a mákfélék családjába tartozik. Serteszőrös szára akár a 80 cm-es magasságot is elérheti. A növény levelei selymesek és puhák. Négy élénkpiros, finom virágszirma nyeleinél egy-egy fekete folt látható. A virágpártán kívül a növény összes része keserű tejnedvet tartalmaz.

Előfordulás

A növény hazája Földközi-tenger medencéje és Ázsia. Magyarország egész területén elterjedt. Valaha ez volt a gabonák legáltalánosabb gyomnövénye. Ma inkább réteken, utak mentén, hegyoldalakban, parlagföldeken terem. Dísznövényként számos kertben megtalálható.

HATÓANYAGOK

A népi gyógyászatban kizárólag a pipacs szirmait használják gyógyászati célokra.

A mezei pipacs alkaloidokat tartalmaz - főleg radint -,  amelyek az orvosi pipaccsal ellentétben szinte egyáltalán nem mérgezők, ha alacsony koncentrációban jelennek meg. A mezei pipacsot tartalmazó készítményeket azonban az előírásnak megfelelően kell alkalmazni. Találhatók még benne antociánok (piros színezőanyag), valamint növényi nyálka, szerves savak és cseranyagok.

ALKALMAZÁSA

A hagyományos népi orvoslás leginkább gyermekeknek és időseknek ajánlja a pipacsot. Altató- és nyugtatószerként használják. Szirup vagy gyógynövénykeverék formájában hörgőporblémák kezelésére alkalmas, főleg köhögőrohamok és asztma esetén. A modern népi orvoslás csak ritkán folyamodik a pipacs gyógyító tulajdonságaihoz, inkább kozmetikai termékek összetevőjeként jelenik meg, például intim lemosókban.

Párlat - 2 kávéskanál szárított pipacsszirmot öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Felső légúti panaszok vagy idegesség esetén igyunk meg belőle naponta 1-2 csészével. Köhögés ellen mézzel ízesíthetjük.

Szirup - Gyermekeknek és időseknek a mezei pipacs szirmaiból készült szirupot ajánlja a népi gyógyászat a köhögés és az alvászavarok kezelésére. Egy evőkanál szirmot szórjunk egy befőttesüvegbe, facsarjuk rá fél citrom levét, adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot. Amíg a cukor fel nem oldódik, tartsuk meleg helyen. Napi néhány alkalommal fogyasszunk belőle 1-1 kávéskanállal.

Ital - 20 g szárított pipacsszirmot öntsünk le 1 dl tiszta szesszel. A palackot jól zárjuk le, és hagyjuk állni 5 napig. Utána sűrű szitán vagy vászonkendőn szűrjük le. alvászavar és idegesség esetén fogyasszunk napi 2-4 ml-t, kis adagokra elosztva.

Gyógynövény-keverék - A nyálkatartalmú pipacsszirmot köhögéscsillapító teákhoz is keverhetjük.

ÉRDEMES TUDNI

A szirmokat júliusban és augusztusban, kora reggel gyűjtsük be úgy, hogy ne törjenek meg, akkor ugyanis megfeketednek. Kíméletesen szárítsuk meg, fénytől és nedvességtől védve. Ha jól végezzük a szárítást, a szirmok sötét rózsaszín vagy lila színűek lesznek.


1 megjegyzés:

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére