BORÓKA - Juniperus communis

Emésztésszabályozó, vizelethajtó hatású, eltávolítja a folyadéktöbbletet.


A boróka a legősibb gyógy- és fűszernövények sorába tartozik. A víz- és a fitoterápia iránt elkötelezett híres természetgyógyász, Sebastian Kneipp (1821-1897) receptjeiből a növény számos felhasználási területe ismert: gyomor-, bél- és vesebetegségek kezelésére a mai napig alkalmazzák. A borókabogyót bizonyos alkoholpárlatok (például gin) előállításához is felhasználják.

Jellemzők: A boróka örökzöld tűlevelű növény, a ciprusfélék családjának tagja. Rendszerint egyenes, oszlopszerű bokrot fejleszt. A nagyon idős növények a 10 méteres magasságot is elérhetik. A beporzást követően egy évvel jelennek meg a borókabogyók. Eleinte zöldek, a második évben válnak kékesfekete színűvé. A termés fűszeres illatú, zamata az édeskéstől a keserűig változhat.Előfordulás:

A boróka elsősorban az erőszéli és vizenyős területeket kedveli. Egész Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában előfordul, napsütötte sziklás talajon ugyanúgy, mint fenyőerdők aljnövényzetében.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra mindenekelőtt a növény termését, vagyis a borókabogyót használják fel. A boróka illóolaját a bogyóból vagy a boróka faanyagából desztillálják vízgőzzel.

Hatóanyagok

A borókabogyó 30%-ban cukrokat, csersavat, flavonoidokat, gyantát tartalmaz, 1-2%-ban pedig vízelethajtó, fertőtlenítő és keringésjavító tulajdonságú illóolajokat.

Felhasználás

Mivel vizelethajtó hatású illóolaj található benne, a borókabogyót gyakran adják a vizelet kiürülését és a vér tisztulását elősegítő gyógynövénykeverékekbe. A borókakészítményeket ugyancsak javasolják gyomor- és bélpanaszok enyhítésére, mivel szabályozzák az emésztőrendszer működését, egyúttal fertőtlenítik az emésztőutakat, mérséklik a teltségérzetet és a puffadást, erősítik a gyomrot, továbbá serkentik az étvágyat. Borókabogyóval külsőleg reumatikus megbetegedéseket, lumbágót és köszvényt gyógyítanak. Gyenge menstruációs vérzés esetén segít ellazítani az izmokat, és serkentőleg hat.

Forrázat - Kevéssel a felhasználás előtt zúzzunk össze 1 kávéskanál szárított borókabogyót. Öntsük fel 1,5 dl lobogva forró vízzel, majd tegyük félre 10 percre, és szűrjük le. Emésztési zavarok esetén vagy a szervezetben felhalmozódott víz kiürítése céljából étkezések után igyunk meg belőle 1 csészével. A négy hétig tartó kúrát követően tartsunk szünetet.

Oldat - 20 g összezúzott borókabogyót öntsünk fel 1 dl 70%-os alkohollal, majd 10 nap elteltével szűrjük le. Teltségérzet ellen, valamint vízhajtásra fogyasszunk naponta 3x 20-30 cseppet.

Kneipp-kúra - Sebastian Kneipp természetgyógyász a vér tisztítására borókakúrát ajánlott : rágjunk össze és nyeljünk el 5 szem borókabogyót, majd naponta emeljük az adagot 1 bogyóval addig, amíg el nem érjük a 12 szemet. Ezután naponta csökkentsük az adagot 1 bogyóval. Ha elérjük a napi 5 bogyót, fejezzük be a kúrát. A kezelés hatásos kellemetlen lehelet ellen is.

Fürdő - Reumatikus panaszok és aranyér enyhítésére szórjunk 10 dkg összetört borókabogyót 5 dl vízbe, és főzzük 10 percig. A főzetet öntsük a fürdővízhez. A fürdő időtartama kb. 15 perc legyen.


ÉRDEMES TUDNI

A borókát kúraszerűen, megszakítás nélkül legfeljebb hat hétig szabad alkalmazni. A borókaolaj hosszabb ideig történő használata vagy túladagolása esetén vesekárosodás léphet fel. Az ibolyaillatú vizelet túladagolásra utal.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK