2017. március 24., péntek

SZAPPANFŰ (Orvosi) - Saponaria officinalis

A réteken és utak mentén gyakori orvosi szappanfű a magas szaponintartalmú növények közé tartozik, ezért köptetőként használják. Tisztító hatását korábban nemcsak a természetgyógyászatban használták: ezer éven keresztül a gyapjúszövetek olcsó, természetes mosószere volt.


Köptető hatású, a légutakban felszaggatja a váladékot; vértisztító!

Jellemzők: A szegfűvirágúak családjába tartozó orvosi szappanfű 70 cm magas, szára egyenes, gyakran csak a csúcsánál ágazik el, laza virágzata fehér vagy halvány rózsaszín, gyenge illatú. Gyöktörzse erősen szerteágazó, gyökere először édes-kesernyés, később torokkaparó ízű.

Előfordulás

Csaknem egész Európában és Nyugat-Ázsiában megtalálható. Nedves és homokos talajon nő. Folyók holtágainak mocsaras területén, ritkás tőzegerdőkben és homokos tisztásokon találkozhatunk vele. Kertekben is gyakran termesztik.
Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra főleg gyöktörzsét szokták felhasználni a gyökerével együtt. Zöldje kevesebb hatóanyagot tartalmaz.

Hatóanyagok

A növény hatékonyságát magas szaponintartalmának köszönheti, ez a gyökérben lévő anyagok akár 5%-a is lehet. A szappanfű gyökere flavonoidokat és egy kevés illóolajat tartalmaz. A növény egyéb hatóanyagai glikozidok, ásványi sók és szénhidrátok.

FELHASZNÁLÁS

A szaponinok irritálják a nyálkahártyát, felszaggatják a hörgőváladékot. A szappanfű gyökerét ezért köptetőként használják köhögés és hörghurut esetén. A növény szerepel a vértisztító keverékekben is, mert enyhén víz- és hashajtó. Bőrbetegségek esetén belsőleg és külsőleg is használható. A népi gyógyászatban a gyökérfőzetes borogatással szokták enyhíteni a reumás panaszokat.

Főzet - 1 púpozott kávéskanál felaprított gyökérre öntsünk 2,5 dl hideg vizet, és hagyjuk állni néhány óráig. Ezután forraljuk fel, szűrjük le, és nyomkodjuk ki a gyökérlevét. Igyunk naponta 2 csésze meleg főzetet száraz köhögés, valamint heveny és krónikus hörghurut esetén.

Figyelem: A magas szaponintartalom miatt ne lépjük túl az ajánlott adagolást!

Borogatás - A szappanfű főzetét azonos mennyiségű kamillaforrázattal összekeverve használják külsőleg sebmosásra, valamint sebgyógyulást elősegítő borogatás készítéséhez. Nedvesítsünk meg a folyadékkal egy steril gézlapot, és naponta többször tegyük a sérülésre.

Készítmények - Bizonyos köhögésre és hörghurutra alkalmazott gyógyszerekben a szappanfüvet más köptető hatású gyógynövényekkel, például kakukkfűvel, kankalinnal és ökörfarkkóróval keverik.

Gyógy-keverékek - A szappanfű gyökerét bőrbetegségekre, köhögésre és reumára javasolt növénykeverékekhez adják. A kozmetikusok is alkalmazzák haj- és bőrápoló termékek összetevőjeként.


ÉRDEMES TUDNI

Gyökerét tavasszal vagy ősszel szokás begyűjteni. Feldarabolva, szabad levegőn szárítják. Virágbimbóit lehetőleg mesterséges hőforrás segítségével szárítsuk, kb. 50°C hőmérsékleten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére